Održana međunarodna radionica projekta PROGIREG u preuređenom prostoru Šahovkog kluba Sesvete.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2018. 22:47:46
Održana međunarodna radionica projekta PROGIREG u preuređenom prostoru Šahovkog kluba Sesvete.

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i Marijo Spajić

Predstavnici ICLEI, Gradskog ureda za strategijsko planiranje, Gradske četvrti Sesvete i udruge Zelene i plave Sesvete održali su u utorak međunarodnu radionicu o projektu Progireg.



U obnovljenom prostoru negdašnjeg restorana samačkog hotela bivše mesne industrije Sljeme u utorak, 23.10.   održana je prva međunarodna radionica u sklopu europskog projekta Progireg (Productive Green Infrastructure for Post-industrial Urban Regeneration) kojim će europskim novcem biti izrađeni projekti, a potom upotpunosti revitalizirani dijelovi tri europska grada, Torina, Dortmunda i Zagreba (Sesveta). Domaćin susreta bila je udruga Zelene i prave Sesvete, a koordinator ove aktivnosti Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.


Sudionike radionice pozdravio je i predstavio projekt revitalizacije „Sljemena” Matija Vuger, voditelj odjela za pripremu i provedbu regionalnih i međunarodnih projekata Gradskog ureda za strategijsko planiranje. O projektu je također u ime udruge ZIPS govorio Marijo Spajić. Međunarodno komponentu činili su predstavnici organizacije ICLEI. Radi se o  međunarodnoj organizaciji gradova i lokalnih samouprava koji su se obvezali na održivi razvoj, a čini ju trenutačno više od 1500 svjetskih gradova i lokalnih samouprava.


„Cijela priča o revitalizaciji područja Sljemena lijepo se razvija, vidimo to mi  koji smo uključeni u taj projekt. Naravno da same pripreme  traju najduže, a realizacija potom ide vrlo brzo. Drago mi je da smo upravo mi prvi na neki način današnjom radionicom otvorili ovaj prostor koji će osim Šahovskom klubu Sljeme Sesvete, služiti i kao info centar ostvarenja projekta revitalizacije prostora bivšeg Sljemena, te kako sam čuo, služiti za mnoge druge javno društvene događaje, što je svakako za pozdraviti”, rekao nam je Matija Vuger dodavši kako je dobro što su se oko ove ideje okupili svi i građanska inicijativa kroz spomenutu udrugu i Grad Zagreb i Gradska četvrt Sesvete, te akademska zajednica. 


Nazočne na radionici upoznavanja s projektom Sljeme pozdravio je i zamjenik predsjednika Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota, dodavši kako je upravo ova gradska četvrt financirala potpuno preuređenje tog prostora,  što je ustvari i prvi fizički vidljivi korak u ostvarenju ovog sesvetskog vrlo kompleksnog i velikog projekta. 


Sudionici radionice, predstavnici ICLEI, gradskih službi i udruge ZIPS nakon radnog sastanka posjetili su prostor i objekte negdašnjeg Sljemena gdje su goste iz inozemstva informirali što će se sve od javnih prostora tu izgraditi, a prvi su na redu Hub i sesvetska Glazbena škola Zlatka Grgoševića. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account