Održano predavanje i promocija: NA CAMINU SAM ZAGRLIO BOGA

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 27.3.2019. 17:16:35
Održano predavanje i promocija: NA CAMINU SAM ZAGRLIO BOGA

Foto: Vladimir Beštak i Tomislav Birtić

Rođeni Osječanin, dugogodišnji Zagrepčanin Tomislav Birtić prošao je 800 kilometara dugu španjolsku hodočasničku rutu prema grobu Sv. apostola Jakova u Santiago de Composteli, poznatoj kao – Camino i napisao knjigu: Na Caminu sam zagrlio Boga.



Prepuna čitaonica Knjižnice Sesvete na jučerašnjem PLANINARSKOM UTORKU dokaz je da sesvećani vole dolaziti na predavanja koja u svojim pozivima nude životno zanimljive teme. Sinoć je tako, na poziv HPD „Lipa“ gostovao novinar, književnik i publicista Tomislav Birtić. On je održao predavanje uz prezentaciju fotografija o svom iskustvu na putovanju na Camino (Put sv. Jakova). Tom prigodom je promovirao knjigu "Na Caminu sam zagrlio Boga". Jedno i pol satno predavanje 60 prisutnih posjetitelja pratilo je osobitom pozornošću. 


Ovdje ističemo nekoliko misli predavača i autora knjige.

Istaknuo je da je na Caminu svima oprostio. I sebi. Tamo je osjetio da smo svi sestre i braća. Mi ljudi lako shvaćamo tragiku sukoba djece istih roditelja, no na Caminu je, kako veli, duboko, duboko osjetio tragiku sukoba Božje djece. Jer svi smo sestre i braća.


Iako je na putu morao prohodati osamsto kilometara ističe da nije na Put išao patiti, nego uživati, prihvaćajući unaprijed i patnje po Putu. Otišao je kao odrastao čovjek, a vratio se kao Božje dijete.


Nadalje, istaknuo je da na Caminu neprestano srećeš sebe. Stalno ti je na oku čovjek kakav želiš biti. Stalno osjećaš sebe kakav želiš biti! Stalno osjećaš slobodu, koja ti postaje sve draža i draža, sve si neskloniji birati sigurnost umjesto slobode. Stalno si u ljubavi, sav si ljubav, i strah ima sve manje šanse. Strahu je presuđeno. Godinama bi tako tu i tamo za nešto rekao da je svršen čin shvaćanja. Međutim, ovo je bio svršen čin osjećanja. Nije shvatio, nego je osjetio. 


Ove i još mnogo drugih misli možete pronaći u knjizi koja ima skoro dvjesto stranica anegdota, smiješnih i tužnih priča.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 10:07:43

Create Account