Održano prepuštevečko Martinje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.11.2017. 12:38:44
Održano prepuštevečko Martinje

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U društvenom domu u Prepuštovcu u nazočnosti čak trojice martinjskih biškupa koji su zaredili još jednoga, održane martinjske špelancije.


Al me ljulja, al meee ljuuljaaaaa, najčešće je odzvanjalo društvenim domom u Prepuštovcu tijekom ceremonije krštenja mošta u mlado vino koje su po prigorsko – križevečkim štatutima provela četvorica martinjskih biškupa na čelu s njegovom preuzvišenom svetošću, prepijanim Josipom jetričavim Liparom. 


Prethodno su trojica nazočnih biškupa zaredili u svoj red četvrtoga koji još uvijek ima zdravu jetru, te stoga hitno mora intenzivno poraditi da se to, martinjski gledano, nezdravo stanje uskoro promijeni. 


Tijekom ceremonije krštenja mošta među mnogobrojne prešone uključene u ceremonijal, domištante, opatice s cucastim peharcima, prepuštovečke kantuš ministre i ostale, na pozornici se pridružila Renata Bedeković, na ovogodišnjem izboru najuzornija zagrebačka seoska žena, koja je bila ujedno i kuma moštu. 


U dupkom punoj dvorani ceremonijalu su nazočili izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Petar Latinčić, predsjednik g.ć. Sesvete Stjepan Kezerić, njegov zamjenik Dražen Markota i nekoliko sesvetskih vijećnika. 


Gosti su uživali u tardicionalnim martinjskim delicijama kao što su krvavice i pečenice, te buncek s dinstanim kiselim zeljem, te uz naravno pravu domaču prepuštovečku kaplicu.


Mnoštvo se razišlo tek u kasnim noćnim satima kako tko može, a poneki i uz pjesmu – lijevo, desno nigdje moga stanaaaa........


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account