Održano Vugrovečko Miholje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.10.2017. 22:52:13
Održano Vugrovečko Miholje

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Susretom folklornih društava iz cijele Hrvatske i potom velikom veselicom završena je u nedjelju trodnevna manifestacija Vugrovečko Miholje.


Ove je godine manifestacija održana 12. godinu za redom. Susret folklornih društava ima i međunarodni karakter, jer organizator KUD Dragutin Domjanić Vugrovec svake godine ugošćuje i jedno folklorno društvo iz inozemstva. Ove je godine Vugrovec posjetilo folklorno društvo Goce Delčev iz Bugarske. 


U očuvanju naše folklorne baštine svoj rad, odnosno koreografije pokazala su folklorna društva iz gotovo cijele Hrvatske, Slavonije, Zagorja, zagrebačke regije, te iz Karlovačke i Istarske županije. 


Uz mnoge štandove naših OPG-ova na kojima se nudilo sve domaće i proizvodi izrađeni rukom, Vugrovčani su prikazali izgled negdašnje "domače prigorske hiže" koju su osmislili i postavili Obitelj Trempetić, te Ivan i Marica Petljak, a udruga za očuvanje povijesti Gotali iz Gotalovca, prikazali su "kak se negda lupila kuruza". 


Manifestacija Vugrovečko Miholje izrasla je iz tradicionalnog domaćeg proščenja povodom blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Vugrovca kojem je posvećena vugrovečka crkva na brijegu oko koje je i groblje, a u kojoj se uvijek na proščenje slavi sveta misa. 


I ove su godine Vugrovec u protekla tri dana posjetile na tisuće ljudi iz mnogih krajeva.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2022. 12:00:57

Create Account