Otvorena izložba Suvremena art terapija i njezina važnost u revitalizaciji društva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.11.2019. 10:16:03
Otvorena izložba Suvremena art terapija i njezina važnost u revitalizaciji društva

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ova izložba je puno više od samog kulturološkog trenutka, ona je prije svega sociološki i zdravstveno - terapijski događaj



Uspješno realizirani projekti kreativnih likovnih radionica s elementima art terapije koju Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara u svojim prostorima organizira i provodi već pet godina, nastavljen je i u ovoj. Riječ je o projektu  integracije osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva. Ovogodišnji ciklus radionica likovne terapije objedinjen je pod zanimljivom temom „Implementacija i korištenje kulturne tradicije i nematerijalne baštine u suvremenom likovnom izričaju“. 


Ovoga puta obrađivana je naša zaštićena  nematerijalna kulturna baština: tradicijske drvene igračke, licitari, suhozid, pisanice....  Ovaj vrijedan i društveno koristan projekt, koncipiran ove godine kao niz radionica, po prvi puta održavali su se, osim u HULULK-ovim prostorima i u zelinskoj Udruzi Srce. Stoga uz naše već poznate umjetnike mentore, korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb - jedinice Sesvete, a to su osobe s intelektualnim poteškoćama koje participiraju u ovim radionicama od samih početaka, te djecu Kuće sv. Franje Vugrovec – doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su također stalni članovi u radionicama, sudjeluju i štićenici Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – „Srce“ iz Sv. Ivana Zeline.


Oblik ovakvih edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu, kroz poticanje suradnje i s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i  organizacija. Stoga i ove godine naš likovno terapijski projekt završavamo izložbom u Muzeju Prigorja u Sesvetama, u kojem, već tradicionalno izlažemo svake godine. 


O razvoju i rezultatima ovog projekta govorili su voditeljica radionica i predsjednica HULULK-a, Sanda Stanačev Bajzek i voditelj terapeutske radionice Krunislav Stojanovski, akademski slikar i specijalist art terapije, novog kolegija na Likovnoj akademiji u Osijeku koji se provodi u suradnji s Medicinskim fakultetom. 


Sve nazočne pozdravila je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle, te predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić. Nazočan na otvorenju bio je i prof.dr. sc. Vilko Žiljak, vlasnik galerije Sveti Ivan Zelina kamo će nakon sesvetskog muzejskog prostora izložba biti preseljena, te predsjednica udruge Srce Đurđa Penava, kao i mnogobrojni sudionici radionica. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 16:03:25

Create Account