Ove subote velika sadnja drveća u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.10.2019. 17:14:54
Ove subote velika sadnja drveća u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Udruga Zelene i plave Sesvete organizira veliku ekološku akciju sadnje stabala na području oko bivšeg Sljemena.



U očekivanju daljnjeg razvoja projekta proGIreg koji bi trebao dati odgovore na pitanje u kojem će se pravcu u post industrijsko vrijeme razvijati negdašnji industrijski kompleksi europskih gradova, za što je u tom pilot projektu jedan od tri europska grada i Zagreb odnosno Sesvete ili najtočnije kompleks Sljemena, a za što je za ovu našu priču već iz europskih fondova izdvojeno milijun i pol eura (s time gospodari Gradski ured za strategijsko planiranje), udruga Zelene i plave Sesvete odlučili su jednom ekološkom akcijom malo podignuti tonalitet ne samo toj priči, nego i dijelu oko odnosno uz sam kompleks. 


Stoga je danas u prostoru Info centra projekta proGIreg (prostor Šahovskog kluba čiji je ravnopravni sustanar upravo infocentar proGIrega), održana konferencija za novinare na kojoj su čelnici ZIPS-a informirali o najavljenoj eko akciji.


Predsjednik i potpredsjednik udruge, Ante Damjanović i Radoslav Dumančić skrenuli su pozornost na sam projekt, ali i rad udruge, a tajnik Marijo Spajić predočio detalje Eko-festivala, sadnja stabala Sesvete 2019. 


"Sama akcija bit će provedena u dva dijela, prvi dio projekcija filma Čovjek i drvo koja će biti održana u kino dvorani ove srijede, 23. listopada u 19 sati, a drugi i najopsežniji dio bit će sama sadnja koja će biti provedena u subotu, 26. listopada u vremenu od 10 do 16 sati", rekao je Spajić, naglašavajući kako su akciju poduprli mnogi sponzori i donatori.


Najvažnije je da su Hrvatske šume osigurale sadnice drveća koje su stručnjaci odredili da se tu sadi, vodeći računa o bio raznolikosti, ali i alergološkim aspektima. Do sada se već određeni broj Sesvećana javio da dolaze, no pozvani su svi koji žele najavljenu lijepu toplu i sunčanu subotu provesti zabavno i nadasve korisno. Potrebno je donijeti sa sobom vlastiti alat, prema želji, lopate, motike ili grablje uz napomenu da nema kopanja, jer jame je već iskopao bager, pa se nitko ne treba toga bojati.


Osigurana je okrijepa, a da neće biti dosadno pobrinut će se i naš radio, Zabavni radio koji će na prostoru pored Sljemena odnosno u blizini info centra imati razglas s emitiranjem programa. 


Udruga Ostvarenje priredit će pak oslikavanje platnenih vrećica čime žele potaknuti građanstvo za korištenjem višekratnih vrećica od ekoloških materijala nauštrb plastičnih, rekla je na konferenciji voditeljica Sanela Đurinec Raič.


Akciju uz Grad Zagreb i Gradsku četvrt Sesvete podupiru mnogi, na pakatu niže možete pročitati tko su oni. 


I da se ne zaboravi, sastanak svih zainteresiranih je u subotu, 26. listopada u 10 sati ispred info centra ili Šahovskog kluba u 10 sati.




Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account