Panika: Fitoplazma prijeti uništenju vinograda, sesvetski vinogradari o tome organizirali predavanje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.10.2018. 12:02:11
Panika: Fitoplazma prijeti uništenju vinograda, sesvetski vinogradari o tome organizirali predavanje

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Najnovija bolest vinove loze, fitoplazma, u svom najgorem mogućem obliku nazvana zlatna žutica prijeti uništenju vinograda sjeverozapadne hrvatske.



Udruga vinogradara i vinara grada Zagreba koja okuplja više od 170 članova, većinom s područja sesvetskog dijela Prigorja, održala je u četvrtak navečer u izletištu Polovanec u Đurđekovcu predavanje s elementima okruglog stola o nadiranju te najnovije bolesti o kojoj mnogi vinogradari – amateri ne znaju  još gotovo ništa, no uskoro bi mogli doznati kad im vinograd bude opustošen.


Predavanje su održale stručnjakinje Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, magistri znanosti Aleksandra Radić i Vlasta Rubeša Vili koje su obje zamolile sve vlasnike vinograda da najozbiljnije shvate prijetnju.


„Zlazna žutica je nova filoksera i prenospora. Kao što su filoksera u 18, a peronospora u 19. stoljeću poharala europske vinograde, tako nam sada prijeti zlatna žutica”, kazala je Aleksandra Radić na predavanju govoreći o nastanku i prenošenju bolesti koja je za sada neizlječiva i zaraženi vinogradi moraju se iskrčiti pod prijetnjom sankcija uz nadzor poljoprivrednih inspektora.


Zanimljivo da nam je i filoksera i peronospora došla iz Amerike, baš kao i zlatna žutica koju prenosi američki cvrčak. I on nema nikakve veze s našim lijepim domaćim zrikavcem ili šmrčkom koji nam u jesen po našim vinogradima pjeva: zri-zri-zri-zri.


U našoj zemlji trenutno najugroženiji su upravo vinogradi Prigorja, Zagorja i Međimurja, te dijelova zapadne Slavonije. Stoga je težište pozornosti nadležnih inspekcija baš na tom području. Poneki vinogradi u Međimurju već su iskrčeni. 


Za sada nadu daje jedino borba protiv američkog cvrčka koji sam po sebi nije opasan, nego prenosi virus zlatne žutice na trs, a jednom zaražen trs više se ne može izliječiti i mora se izvaditi. 


„Nisu kod nas problem uređeni vinogradi, posebice onih naših većih vinogradara koji od njih imaju i značajan prihod, nego ovi manji, vikendaši – hobisti koji ne stručno obrađuju svoje nasade i ne zaštićuju ih dovoljno, a još su gori oni koji su u potpunosti zapustili svoje vinograde iz kojih se zaraza širi na sve strane. A na žalost, na području Prigorja mnogo je upravo takvih vinograda”, rekao je moderator predavanja, predsjednik skupštine Udruge Marijan Tomurad dodajući kako ga je razočarala i država koja nema adekvatan instrument ili ga ne želi upotrijebiti pa da se zapuštene parcele, u ovom slučaju vinogradi privedu svrsi. 


„Na snazi je naredba, dakle ne preporuka, nego naredba nadležnog ministarstva o  nužnosti suzbijanja američkog crvčka u određenom dijelu vegetacije, a kako se provodi kontrola provođenja te naredbe to je sad drugi par rukava”, rekla nam je voditeljica Savjetodavne službe za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb mr. sc. Vlasta Rubeša Vili. 


Dodala je kako zlatnu žuticu do sad u svijetu još nitko nije uspio izliječiti, a najbolje rezultate za sada imaju Austrijanci koji zbog svoje discipline, te papirnato i na svaki drugi način uređenih zemljišta više nemaju problema s tom bošešću, jer su iskrčili zaražene vinograde i uporno provode mjere suzbijanja spomenutog vektora prijenosnika zaraze. A mi jadni i dalje ne znamo tko su vlasnici mnogih zapuštenih parcela.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.8.2022. 12:38:56

Create Account