Pirotehnička sredstva nisu igračke (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.12.2018. 19:09:36
Pirotehnička sredstva nisu igračke (video)

Foto: PUZ

"Mir i dobro" preventivna je akcija MUP-a kojoj je cilj sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.


 Akcija se provodi do 6-og siječnja. Prošle je godine u našem gradu, među ostalim, jedna osoba ozlijeđena prilikom uporabe pirotehnike.


Blage opekline, ali i amputacija dijelova ruku, šake ili prstiju, moguće su ozljede nastale nepravilnim rukovanje pirotehnikom. Zato upozoravaju iz Policijske postaje zagrebačke, "Pirotehnička sredstva nisu igračke", - Treba se svakako pridržavati zakona, pridržavati se deklaracija koja se nalaze na toj pirotehnici i uputstva za način uporabe. Važno je tu napomenuti da bi sva pirotehnika koja se već koristi trebala biti kupljena na regularan način u trgovinama koje imaju dozvole za proizvodnju i trgovinu - rekao je voditelj Protueksplozijske službe, Zlatko Sekačić.


Od nepravilnog korištenja pirotehnike, ipak, najviše stradavaju djeca. Zbog toga se i roditelje upozorava na opasnosti, a za djecu i roditelje organizirane su edukativne akcije u osnovnim školama. - Voljela bi reći da sigurnost djece ovisi o ponašanju roditelja. Dakle, roditelji budite uzor svojoj djeci. Nitko nije protiv zabave, ali riječ sigurnost treba staviti ispred riječi zabava - istaknula je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću, Marija Goatti.


A za one koji nezakonito upotrebljavaju te prodaju pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna između 5 i 15 tisuća kuna, - Međutim, tu je potrebno i spomenuti da se novčanom kaznom kažnjavaju i roditelji koji kupuju i daju svojoj djeci pirotehnička sredstava na uporabu - upozorio je voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc.


Stoga, budite oprezni s upotrebom pirotehnike da blagdane, umjesto u uživanju u zimskim radostima, ne provedete u bolničkom krevetu.


Video: PUZ

Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2024. 12:25:33

Create Account