Planinari HDP Lipa obilježili obljetnice

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 12.6.2017. 14:36:18
Planinari HDP Lipa obilježili obljetnice

Foto: Planinarski dom na Lipi, planinarski portal

Svečanim referatom na redovnoj sjednici Skupštine HPD LIPA, u petak, 9. lipnja u Velikoj dvorani NS Sesvete obilježena je 65. godišnjica postojanja Društva i 50 godina od otvorenja planinarskog doma na Lipi.

Jezgrovitim presjekom rada Društva, predsjednik Zdravko Bartolić podsjetio je prisutne na lijepe trenutke prvih planinarskih koraka i bogati rad jedne od najboljih udruga Gradske četvrti Sesvete.

Te davne 1952. godine  Planinarsko društvo „Lipa“ osnovano je na inicijativu Vinka Šmalcelja. Osnivačka sjednica bila je 3. rujna. Za prvog predsjednika izabran je Mijo Ribarić, a za tajnika Vinko Šmalcelj. Člansku iskaznicu s brojem jedan dobio je Vinko Šmalcelj koji je kasnije bio i predsjednik planinarskog društva „Lipa“ i zasigurno je najzaslužniji za razvoj društva u prvim godinama postojanja. 

Na početku je Društvo imalo 49 članova da bi do kraja godine imalo već 105! Prvi planinarski izleti bili su u Vugrovec u jesen 1952. godine, a prvi izlet u udaljenije krajeve bio je 29. studenog 1952. na Petehovac iznad Delnica. U prvih deset godina djelovanja društvo je organiziralo stotinjak izleta, osnovana je i foto-sekcija koja je bila opremljena adekvatnim foto-laboratorijem te su fotografije iz toga doba temelj dokumentacije pionirskog razdoblja „Lipe“.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u društvu je bila aktivna i Sekcija za orijentacijsko trčanje s glavnom zvijezdom Editom Perhot koja je postizala odlične rezultate i na svjetskoj razini.

Ideja o izgradnji planinarskog doma sazrijevala je od početka rada Društva, te je 1961. godine pokrenuta zajedno s Lovačkim društvom „Prepelica“ iz Kašine inicijativa za gradnju planinarsko-lovačke kuće na Lipi-Rogu. Područje koje je danas vrlo pitomo i gostoljubivo u tim je vremenima bilo divlje, kamenito i nepristupačno.

Avantura izgradnje doma bila je prekomplicirana za lovce, te su ubrzo odustali od doma. Za uzvrat, Lipi su poklonili 400 hvati zemlje i to je začetak današnjeg posjeda na Medvednici. Radovi su tekli sporo, odgađali se iz godine u godinu, a tek je dolaskom Josipa Rukavine - Jose na mjesto predsjednika odbora za izgradnju doma posao dobio na ozbiljnosti i snazi.

Montažna kuća, koja je danas osnova blagovaonice doma, postavljena je relativno brzo i puštena u rad 18. lipnja 1967. godine. To je dan kojeg sesvetski planinari slave kao „Dan Lipe“. Kasnije je dom nadograđivan spavaonicama, napravljeno je podrumsko spremište s cisternom za pitku vodu, a na najvišoj koti - 709 m, postavljena je željezna razgledna piramida.

U trenucima  velikih stradanja i domoljublja, 1993. godine sazrela je ideja o izgradnji kapele na Lipi posvećene hrvatskim mučenicima. Sudjelovanjem u domovinskom ratu svoj doprinos dala su i 74 člana PD „Lipa“. Izgradnja je, uz česte prekide, trajala do kraja 2000. godine kada je posvećena i otvorena za vjernike i dobronamjernike te služenje povremenih misa.

Važno je istaknuti golem doprinos žitelja, Lipi najbližih sela, prvenstveno Planine Donje i Planine Gornje. Ti su ljudi odradili ono što je bilo najteže: prokrčili su prilazne putove, obavili najteže zemljane radove, razbijali su stijenje primitivnim alatima; sa svojim konjskim zapregama na Lipu su dovezli sav potreban materijal, a za to je uz vještinu trebala i velika hrabrost. Jedina nagrada bio im je pokoji gemišt - sve su odradili besplatno!

Planinarenje je osnovna aktivnost Društva i danas djeluje kroz tri Sekcije: Sekcija društvenih izleta HAJ LIP, Sekcija NIZgore! up! i Gorska sekcija. O održanim izletima vodi se evidencija i nakon toliko godina lijepo je pročitati koliko su prekrasnih zadovoljstava doživjeli sudionici u planinama prvenstveno Hrvatske ali i na prostorima bivše Jugoslavije, te bližih alpskih masiva.

Ovdje donosimo popis ispenjanih vrhova viših od 4000 metara:
Lobuche East, Himalaja, masiv Mount Everesta, 6119 m - Hrvoje Andabak i Mario Soldo,
Uhuru, Kilimandžaro, 5895 m – Filip Lucić,
Pharak Peak, Himalaja, masiv Mount Everesta, 4975 m – Goranka Manas-Knez, Tomislav Jović i Zdravko Bartolić,
Mont Blanc, 4810 m – Zvonimir Novosel,
Jebel Toubkal, Atlas, 4167 m – Krunoslav Peter.

Od 2003. godine održavaju se zimski i ljetni planinarski pohodi od Sesveta do doma na Lipi čiji je idejni začetnik i dugogodišnji organizator ovih rado posjećivanih planinarskih tura bio Ivan Horvat. Vodiči koji vode izlete obrazovani su u školama Saveza gorskih vodiča Hrvatske te Hrvatskog planinarskog saveza.

Uz planinarsko-izletničku aktivnost Društva, koje od 1993. godine nosi naziv Hrvatsko planinarsko društvo „Lipa“ Sesvete,  i razne su druge kulturne aktivnosti: objavljen je 1977. godine „Planinarsko-turistički vodič po Sesvetskom prigorju“, a 2012. godine knjiga „Kapela hrvatskih mučenika“.

Tijekom 1988. i 1989. izlazio je informativni bilten pod nazivom "Lipin list", a današnja zbivanja u Društvu prate se na web stranici i facebooku. Web stranica „Lipe“ kreirana je među prvim u planinarskom svijetu, za internet davne 1998. godine. Redizajnirana je 2010. godine i traje uspješno sve do danas.

Okupivši brojne lokalne slikare u domu na Lipi, Društvo je 2001., 2007. i 2008. godine organiziralo Likovne kolonije koji su svoje radove napravljene pod okriljem prirodnih ljepota ovog dijela Medvednice poklonili Društvu koje je pak prodajući ih ostvarilo značajan prihod.

Povodom pedesetgodišnjice Društva u Muzeju Prigorja Sesvete održana je izložba „Si na brege“ o planinarstvu općenito ali i o HPD LIPA.

Društvo svojim članovima i ostalim građanima Sesveta daruje popularna planinarska predavanja u čitaonici Knjižnice Sesvete te će s tom praksom nastaviti i nadalje.

Spomenimo ovdje dva priznanja, od mnogih, koja najviše laskaju Lipašima: 2001. godine proglašeni su za najbolju planinarsku udrugu u Hrvatskoj, a 2008. godine dom na Lipi proglašen je za najbolji planinarski dom u Hrvatskoj.

Ovom kratkom presjeku 65. godišnjeg rada HPD LIPA SESVETE dodajmo i čestitku  Hrvatskog planinarskog saveza, pročitanom na Skupštini, kojom se pohvaljuje rad sekcija ne samo u okviru Društva već su isti značajni i za hrvatsko planinarstvo u cjelini. Time se HPD LIPA istaknulo u mnogim postignutim vrijednostima između brojnih članica HPS-a.

Posebno su istaknuli stalnu brigu oko planinarskog doma na Lipi koji je zadržao svoj planinarski karakter, te je ostao vrlo omiljeno odredište mnogih hrvatskih planinara. Pismenu čestitku je uputilo i Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez“ iz srednje Bosne s kojim se Lipaši uspješno druže i njeguju prijateljske odnose već 11 godina. Kao zahvalu na dolasku obilježavanja obljetnica, vodstvo HPD LIPA je svim članovima i prisutnim gostima poklonilo predstavu „JA, DEDA“, u izvedbi odličnoga Pere Juričića.

A kako je to družiti se s planinarima, dođite i vidite ove nedjelje, 18. lipnja na obilježavanje točno 50 godina od otvorenja planinarskog doma posjetiocima. Osim tjelesnog napora jednosatnog dolaska od Planine Donje na Lipu i odmora u hladu uz okrijepu s planinarskim jelima, planinari vam nude i duhovnu okrijepu u 14 sati na misnom slavlju u kapeli Hrvatskih mučenika koju predvodi župnik župe Svih svetih.

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account