Planinari HPD Lipa i HPD Vitez na Kozari

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 1.6.2017. 22:16:59
Planinari HPD Lipa i HPD Vitez na Kozari

Foto: Sesvete danas// Vladimir Beštak

Proteklu smo nedjelju proveli s planinarima HPD „Lipa“ i njihovim prijateljima planinareći Kozarom.


Kozara je planina smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, omeđena je rijekama Savom na sjeveru, Unom na zapadu, Sanom i Gomjenicom na jugu i Vrbasom na istoku. Bogata je florom i faunom, kompleksima listopadnih i crnogoričnih šuma, planinskim pašnjacima, s puno potoka i izvora te je u cilju očuvanja i zaštite kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti središnji dio planine proglašen nacionalnim parkom.

Planinarski je izlet bio organiziran na inicijativu višegodišnjeg člana HPD „Lipa“, sesvećana Petra Kukića, rođenog prije 78 godina u najvišem zaseoku na Kozari - Kukići (790 m). Njegova je želja bila da se što više planinara upozna s ovim krajem. Među 50 planinara, uz Lipaše, na izletu je sudjelovao veći broj planinara PD „Izvor“ Kalinje kao i nekolicina planinara HPD „Zagreb-Matica“, HPD „Kapela“ te „Lipi“ dragi Mirko iz Čazme. Na središnjem dijelu planine, na vrhu Mrakovica (804 m), susreli smo se s 50 planinarskih prijatelja iz HPD „Vitez“ s kojima je dogovoren zajednički izlet. Lipaši s dragim prijateljima iz srednje Bosne održavaju više od deset godina intenzivnu, plodnu suradnju.

Hodanje smo započeli razgledom memorijalnog kompleksa sa spomenikom kipara Dušana Džamonje, a nastavili stazom preko Razboja do uređenog lokaliteta Bijele vode s četiri izvora pitke vode. Obnovivši zalihe hladnom vodom hodanje smo nastavili travnatim i cvjetnim proplancima Gole planine (876 m) s koje se pruža pogled na grad Prijedor, planine Grmeč i Vlašić, te zapadnu Slavoniju (Psunj i Papuk). Pri tome je kolona od stotinu planinarki i planinara bila impozantna.

U vođenju nam je pomogao Duško iz PAOK „Banja Luka“ čiji su nam članovi u planinarskom domu Previja pripremili ukusan planinarski grah. Hvala Snježani! Nakon međusobnog darivanja, naše veselo i razdragano društvo spustilo se u naselje Lamovita gdje su nas čekali autobusi. Tamo smo poklonom iznenadili našeg Peru čija je radost bila neopisiva što je oko svoje inicijative okupio toliki broj planinara. Rastanak s planinarima iz Viteza bio je kraći od uobičajenog, jer već za mjesec i pol dana bit ćemo njihovi gosti u Vitezu, te ćemo planinariti na Kraljevu Sutjesku i Bobovac kod Vareša.

Usprkos jednosatnom čekanju na prelazak granice u Hrvatskoj Kostajnici, uz pjesmu smo se vratili kući, pri čemu je prednjačilo društvo u pozadini autobusa okupljeno oko gitarista i pjevača Štefa iz Kalinja.




Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account