Planinarski dom Vugrovec ponovo radi, a za "Prvi maj" priprema se velika veselica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.4.2018. 23:34:19
Planinarski dom Vugrovec ponovo radi, a za "Prvi maj" priprema se velika veselica

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ivan Popović Krt iz Šimunčevca novi je upravitelj Planinarskog doma Vugrovec, tog izletničko – planinarskog bisera koji je zadnjih godina polako pao u anonimu, no nova ekipa ima ideju kako vratiti stari sjaj vugrovečkog "planinarca".


Vjerojatno postoji podosta Sesvećana koji nisu nikada niti čuli, a kamoli posjetili jedan prekrasan objekt smješten u pravom prirodnom okruženju, na brdu ponad Gornjeg Vugrovca. To je planinarski dom Vugrovec koji je svojedobno bio nezaobilazno mjesto odredišta sesvetskih i zagrebačkih planinara, ali i izletnika, jer se do njega vrlo lako dolazi. 


"Cijela ideja oko preuzivanja ovog objekta vrlo je kompleksna, no za sad ću istaknuti ono najvažnije, ponovo smo pokrenuli rad planinarskog doma, kako je zatoplilo već su nam počeli pristizati izletnici, ali i planinari i za sada radimo vikendima, no plan je s vremenom uvesti cijelotjednu ponudu. Iako imamo ponudu prave domaće hrane, posjetitelji mogu, uobičajeno za ovakve objekte, donijeti i svoju hranu ili piće i uživati", govori nam Popović istićući kako će uskoro u ponudi ovdje biti ponuda vina u boci svih prigorskih vinara koji će to željeti. 


U planu je urediti i svojevrsnu planinarsku povijesnu zbirku, a ima još zamisli koje će, kako kaže, izaći na vidjelo ad za to dođe vrijeme. Planinarski dom u svom sadašnjem ugostiteljskom dijelu sastoji se od prostora kafića, restoranskog prostora, lovačke sobe i prostorije namijenjene planinarima izvan ugostiteljskog dijela. Cijeli interijer vraća nas u doba mladosti, jer ovdje kao da je vrijeme stalo, a kazaljke se odavno nisu pokrenule. I to je ono što se ponovo traži, što ponovo vrijedi, ali više se rijetko gdje nalazi. I to će ostati uglavnom tako kako je i to treba tako ostati i očuvati ovaj bezvremenski ambijent.  


"Tu se jede domača hrana, tu se pije domača pijača, tu se pripoveda i piše po domači. Ma imam planove i za onaj podrumski prostor u kojem je bio disco, no to bu došlo na red tek u jednoj kasnijoj fazi, za sada moram hitro urediti okoliš koji prethodni zakupci i nisu baš održavali kako treba ili nisu uopće, puno je posla na popravcima drvenih klupa u okolici doma, a kojih ima doista puno, obzirom na veliki prostor okolice doma, no to su moje brige i ne trebaju se posjetitelji bojati, sve će biti vrlo brzo riješeno", veli nam Krt, kako ga svi u Prigorju i znaju. 


A za "Prvi maj" sprema se velika veselica na otvorenom prostoru ispred doma uz tamburaše koji će i u budućnosti svirati na vugrovečkom planinarcu. Pa eto prilike, ako ne znate kamo za Praznik rada, svakako dođite u Gornji Vugrovec u "planinarac" i proveselite se i uživajte na bregu u prirodi. A kad već spominejmo prirodu, recimo da se odmah do samog objekta doma nalaze najviša lipa na Medvednici, nitko nije precizno mjerio, no ima više od 20 metara, a do nje najstarija tisa na Medvednici , vjerojatno iz  vremena izgradnje zgrade, službeno zaštićena kao prirodno blago.



Za one koji vole čitati i koje zanima, nekoliko povijesnica o Planinarskom domu Vugrovec 


Planinarski dom Vugrovec nastao je na prostoru na kojem je nekada bio vugrovečki Castrum. Na današnjoj zaravni iznad doma koju su nekad zvali piramida, danas zovu kula, bio je ustvari casgtrum. Biskup Timotej krajem XIII. stoljeća sagradio utvrdu, a podno i oko nje je niklo novo naselje Vugrovec. To je naselje u doba biskupovanja zagrebačkog biskupa Mihajla (1295. – 1303.) dobilo niz povlastica i status „libera nostra villa de Vgra“. Dakle, biskup Mihajlo je proglasio mjesto Ugra (Vugrovec) slobodnom općinom i trgovištem s pravom izbora sudstva. Ujedno je vugrovečkoj općini propisao cijeli sudski postupak i upravu. 


Zgradu današnjeg planinarskog doma dao je izgraditi biskup Franjo Thauszy  polovicom 18. stoljeća. U to je vrijeme kuća je služila kao sjedište upravitelja biskupskog imanja, te za za odmor zagrebačkim biskupima. Tristotinjak metara niže na prostoru današnjeg parkirališta Doma, bila je konjušnica i druge gospodarske zgrade koje su početkom 20. stoljeća upotpunosti zapuštene. Godine 1951. godine pošta je preuzela zgradu i  preuređena je u planinarski dom, uvedena je struja, vodovod i uređen pristupni put koji je kasnije i asfaltiran. Dom je preuzelo tadašnje Poštansko planinarsko društvo. 


Sedamdesetih i osamdesetih godina osobito je bilo popularno natjecanje poštara u brzom hodanju s poštanskim torbama na leđima od sesvetske pošte u Kašinskoj ulici do planinarskog doma Vugrovec. Danas je ova zgrada sjedište HPD "Sljeme" (društvo PTT-a i HT-a) i objekt je zaštićeno kulturno dobro. Oko planinarskog doma su uređeni dječje igralište i klupe za objedovanje u prirodi. 

Krajem osamdesetih planinarski dom Vugrovec bio je pretvoren u kultni disco klub Petar pan nakon čijeg zatvaranja nije radio neko vrijeme. Potom se izmijenilo nekoliko domara, a sada Ivan Popović Krt ima namjeru taj objekt i cijeli okoliš dotjerati kako treba, a cijela priča oko tog doma osim isključivo planinarskog i ugostiteljskog sadržaja imat će i puno širu priču koja će jednim dijelom, u turističkoj tematici zadirati i u projekt Zelene i plave Sesvete, no o tome kad dođe vrijeme. 

Dodajmo za kraj čisto planinarsku informaciju, Planinarski dom Vugrovec  istočni je završetak glavne planinarske staze 1 (transferzale Medvednice). 



Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2021. 20:24:39

Create Account