Počela je škola, na zagrebačkim cestama 8160 prvašića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.9.2021. 12:34:34
Počela je škola, na zagrebačkim cestama 8160 prvašića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Počela je nova nastavna godina koja će se do kraja pokušati održavati licem u lice, a policija upozorava vozače na potreban dodatan oprez zbog velikog broja đaka na prometnicama.




Oko 460 tisuća učenika danas je krenulo u novu školsku godinu. Pred njima je neizvjesna školska godina, praćena epidemiološkim pravilima, koja u svim školama počinje uživo.


Unatoč predviđanjima učitelji neće trebati imati COVID-potvrde, no bez njih u školu neće moći roditelji, ako tako odredi ravnatelj škole. Novo pravilo koje je danas stupilo na snagu propisuje da se roditeljski sastanci i školske priredbe mogu održavati, ali na njima će moći prisustvovati samo roditelji s COVID- potvrdama, ako ravnatelj tako odluči. 


Epidemiološke mjere su u odnosu na lani su relaksirane. Preporuka je da učenici, ukoliko je moguće, što više vremena provode na otvorenom. Ipak Škola na Trećem će se i dalje prikazivati, a kao i lani, a na snazi će biti tri modela nastave – uživo (model A), kombinacija nastave uživo i online (model B) te online nastava (model C). O primjeni pojedinih modela će, kao i do sada, odlučivati lokalni stožeri, dok prijedlog promjene modela lokalnom stožeru podnosi škola uz suglasnost osnivača. 


Nastavni satovi u zagrebačkim školama trajat će, kako je najavljeno, 40 minuta, učenici u razredima neće morati nositi maske, no trebat će ih imati u hodniku i drugim zajedničkim prostorima. 


U zagrebačke osnovne škole, u školskoj godini 2021./2022., upisano je 8 014 prvašića od čega njih 7 680 u redovnim školama kojih je osnivač Grad Zagreb. Usporedimo li te brojke s prethodnom školskom godinom, u svim školama, kako redovnim tako i privatnim, upisano je 140 učenika manje, dok je u redovnim školama 191 učenik manje. Ukupan broj učenika u osnovnim školama na području Grada Zagreba je 65 534 dok ih je u školskoj godini bilo 65 487, što je 47 učenika više ukupno, odnosno 16 učenika više u redovnim gradskim školama.


U prvi razred srednje škole upisano je 9 275 učenika a što je, u odnosu na prethodnu školsku godinu 218 učenika manje, odnosno u gradskim srednjim školama 8 743 učenika, a što je 118 učenika manje. Ukupan broj zagrebačkih srednjoškolaca je 35 665, odnosno u gradskim srednjim školama 33 165, a što je ukupno 109 više, odnosno u gradskim srednjim školama njih 68 više.


Policija upozorava vozače da će i ove godine provoditi akciju "Poštujte naše znakove", a jedna od najvidljivijih policijskih radnji bit će pojačane kontrole prometa u zonama škola gdje je brzina vozila ograničena na 40 km/h. Ujedno podsjećaju da je će na zagrebačkim cestama biti 8160 prvašića koji su ujedno i najranjivija skupina u prometu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.10.2023. 11:58:11

Create Account