Počinje ostvarenje sesvetskog sna – za Zelene i plave Sesvete Europa je, za početak, osigurala milijun i pol eura

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.1.2018. 10:48:59
Počinje ostvarenje sesvetskog sna – za Zelene i plave Sesvete Europa je, za početak, osigurala milijun i pol eura

Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete

Jučer je u Zagrebu potpisan ugovor za izradu dokumentacije  koja će biti podloga za početak gradnje novog središta Sesveta, te ostvarenje ideje unapređenja Sesveta udruge Zelene i plave Sesvete.  O tome je Udruga jučer izdala i službeno priopćenje koje potpisuje Marijo Spajić:


OSIGURANO GOTOVO 11 MILIJUNA KUNA (1.459.779,00 €) IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE


Dragi Sesvećani, ali i svi koji pratite rad naše Udruge,

iznimna nam je čast i veselje podijeliti s vama informaciju da je  15. siječnja 2018. godine, izvršen postupak službenog potpisivanja dokumenata za EU Projekt ProGIreg (Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu regeneraciju), u okviru natječaja SCC-02-2016-2017, Programa Horizon 2020! 

Dokument potpisuju Grad Zagreb, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, Arhitektonski fakultet (Sveučilište u Zagrebu), Udruga Zelene i plave Sesvete, te Komfort Klima d.o.o., a dokumentom se sve uključene partnere obvezuje na provedbu svih predviđenih projekata.

Što to znači za sesvetski razvoj? Znači iznimno mnogo jer ovim dokumentom, i financijskim sredstvima koje ustupa EU komisija putem fondova, Sesvete konačno dobivaju podlogu za unapređenje svojeg središta. Grad Zagreb se ovime obvezuje stvoriti uvjete za ostvarenje projekta, što znači izmjenu postojeće prostorno-planske dokumentacije, ali i općenito strategije razvoja Sesveta. Na području bivše tvornice Sljeme tako se predviđa izgradnja nove policijske postaje, suda, Doma zdravlja, glazbene škole, HUB_S-a, ali i mnogih drugih potrebnih sadržaja. 

Stoga ovaj projekt možemo doživjeti kao početni korak prema ostvarenju održivog naselja, iza kojeg slijede mnogi drugi koraci i nove borbe. Međutim, možemo biti ponosni jer su Sesvete ovim projektom ostvarile značajan uspjeh na europskoj razini, uz zahtjevne uvjete dvogodišnjeg procesa, te veliku konkurenciju! 

Još jednom bismo htjeli zahvalili svim partnerima, ali i onima koji su nam tijekom ovih godina bili velika potpora. Nadamo se vašoj daljnjoj potpori! Slobodno izrazite svoje potrebe i želje, jer je ovo javna inicijativa koja bi trebala djelovati u interesu građana!


Još i mali dodatak ovom priopćenju. Kada Europa nekome, za neki projekt da svoj novac, to znači da u njega itekako vjeruje. I to nije mali novac. I to samo za "papire". Čini se da Europa u ovom trenutku više vjeruje u taj projekt nego mnogi Sesvećani. No, od sad kako će se projekt polako početi i konkretnije razvijati, uvjereni smo da će biti sve manje nevjernih Toma, a sve više građana koji će svojim idejama i prijedlozima i sami sudjelovati u kreiranju budućeg, možda tada i najljepšeg, a sigurno najugodnijeg dijela Zagreba.



Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account