Ponovo najpijaniji zaustavljen u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.12.2019. 17:53:51
Ponovo najpijaniji zaustavljen u Sesvetama

Foto: Plakat

Samo dva tjedna trajao je svojevrsni post bez većih alkohola u prometu i kad su mnogi pomislili da ide na bolje, evo rekordera, uz ogradu da možda nije iz Sesveta, vozio je s dubrovačkom registracijom.





Policija je priopćila o rezultatima vikend akcije Alkohol i Brzina.  Rezultati su ponovo porazni.


Od 9. do 15. prosinca 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je ciljana akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“ koja se istovremeno provodi u svim zemljama Europske unije. U tjednoj akciji kontrolirana su ukupno 2.126 vozača od kojih je 111 bilo pod utjecajem alkohola.


U noćnim satima u dane vikenda, od 13. do 16. prosinca 2019. godine provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.


U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 470 prometnih prekršaja, od čega 77 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 118 prekršaja nepropisne brzine, 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 39 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 200 ostalih prekršaja.


Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:


- u subotu, 14. prosinca 2019. godine oko 23.45 sati, 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom dubrovačkih registarskih oznaka u Sesvetama, Kobiljačkom cestom u smjeru istoka. Kod kućnog broja 96 je zaustavljen i alkotestiran te mu je utvrđena koncentracija od 2,32 g/kg alkohola u organizmu.


 - u subotu, 14. prosinca 2019. godine oko 4.30 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Zagrebu, prometnom trakom za desno sjeverne kolničke trake Samoborske ceste u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s ulicom Velimira Škorpika prilikom skretanja udesno nije prilagodila brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, izgubila je nadzor nad vozilom te sletjela van kolnika gdje je s kotačima naletjela na rubni kamen prometnog otoka. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Vozačica je alkotestirana te joj je utvrđena koncentracija od 1,15 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.


 Prilikom provođenja akcije, 16 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 8 osoba – test negativan. Od 77 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 22 vozača (28,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 14 mladih vozača (18,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account