Potres u Prigorju!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2018. 9:13:11
Potres u Prigorju!

Foto: Geoportal

Danas ujutro u 8,23 dogodio se slab potres na području Prigorja.Prema obavijesti Seizmološke službe Državnog geofizičkog zavoda, epicentar potresa bio je na području Markovog Polja. Magnituda potresa u epicentru iznosila je 2,5 Richtera, a hipocentar se nalazio na dubini od oko 10 kilometara.  Na temelju magnitude je izračunat intenzitet u epicentru od III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. 


Potres ipak nije bio takve snage da bi mogao prouzročiti kakve štete ili ozljede, ali u samom epicentru osjetio se prilično jako i uznemirio ljude. Ne očekuju se dojave o neželjenim posljedicama.


Potres se osjetio  u Sesvetama i obližnjim prigorskim naseljima.Područje Medvednice, kao što je poznato, rasjedna je zona gdje se potresi događaju često, no većinom je riječ samo o geofizičkim udarima koji traju vrlo kratko i uglavnom nemaju težih posljedica, iako sezmolozi tvrde da bi udar mogao imati i magnitudu oko 6 Richtera. Ipak, od sedamdesetih godina građevinski standard je takav da bi svi objekti izgrađeni od sedamdesetih prema danas trebali izdržati za ovo područje predviđen najjači potres.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.1.2019. 14:26:55

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account