Požari na otvorenom i dalje haraju Prigorjem

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.3.2019. 9:20:03
Požari na otvorenom i dalje haraju Prigorjem

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Članovi DVD-a Vugrovec jučer su izašli čak tri puta na intervenciju požara otvorenoga prostora.Gorjelo je na području  Liševa (Kašina),  Lušca (prostor između Popovca, Soblinca i Paruževine), te u Popovcu  Vugrovečka ulica. DVD Vugrovec izašao je na sva tri požara, na jednom su se pridružili i članovi DVD-a Šašinovec, dok su u Liševu požar ugasili članovi DVD-a Kašina. 


Zanimljivo je da su tražeći požar na području Liševa za koji su dobili dojavu tražili neko vrijeme sam događaj, ali nisu zamijetili nigdje nikakav dim, da bi u konačnici došli do mjesta gdje su jednu manju vatru već bili pogasili Kašinčani.


"Niti u jednom od ta tri slučaja nije nastala nikakva materijalna šteta, jer gorio je korov ili šikara. Kad smo već dobili dojavu, morali smo izaći i pogasiti otvoreni plam, tamo gdje ga je bilo, mada možda ta intervencija nije ni trebala. Međutim, vlasnici zemljišta nisu prijavili spaljivanje, netko je dojavio, morali smo izaći i sad će oni koji su palili korov dobiti kaznu. Bilo bi dobro da građani prije spaljivanja biljnog otpada dojave najbližem DVD-u lokaciju spaljivanja otpada, kako se ne bi moralo izlaziti na intervenciju ako za to nema potrebe, ali i da se točno zna gdje se spaljuje u slučaju da nešto pođe po zlu", kazao nam je Kruno Kašić jedan od vatrogasaca iz DVD-a Vugrovec nakon jedne intervencije.


Obavijest Hrvatske vatrogasne zajednice o spaljivanju bilja na otvorenom

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.


Važno je znati:

vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. 

biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima

prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara

pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. 

ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja

osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi

apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad

sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).


KAZNENE ODREDBE


Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.


Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu.Vezane vijesti
Ažurirano: 25.7.2019. 12:17:35

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account