Pred našim se očima događa teška devastacija zelene površine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.12.2018. 14:15:27
Pred našim se očima događa teška devastacija zelene površine

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na dvije susjedne parcele koje su navodno u vlasništvu dvije osobe iz Slavonskog Broda, uz Vuger potok, do naselja Sesvetska Sopnica, a preko puta naselja Novi Jelkovec, uz ulicu Ljudevita Posavskog, u tijeku je teška devastacija prostora, namijenjenog zelenilu. 



Privatni vlasnik(ci) javno istaknutom tablom izjavljuje da se radi o uređenju parcele. Ne govori u svrhu koje namijene se parcela uređuje. No, taj je dio prostora namijenjen zelenoj zoni, odnosno može se koristiti kao poljoprivredno zemljište.  


Prema takvoj namijeni radovi koji se izvode duboko su protuzakoniti. Teški su strojevi s parcele maknuli humus, položili geotekstil i navozili tampon od oko pola metra šljunka. Je li to priprema parcele za proljetnu sjetvu rotkvica ili vlasnici iz Slavonskog Broda imaju kakvo tajno rješenje za biljke koje rastu umjesto u zemlji, u šljunku i na geotekstilu? 


Naravno, ako izuzmemo ovaj pokušaj šale svi dobronamjerni će shvatiti da se radi o priprema za buduću gradnju. Dakako, ilegalnu. Prostor na kojem se to događa je područje Gradske četvrti Donja Dubrava, no graniči sa Sesvetama i upravo Sesvećani svakodnevno prolazeći pokraj tog tužnog mjesta svjedoče kako u našoj državi neki očito mogu raditi što ih je volja.  I još su s jednim velikim plakatom oglasili prodaju parcele vjerojatno nekom investitoru s dobrim vezama.  


Inače do samih strojeva koji kroz blagdane miruju uz potok, u samom potoku smjestilo se jato divljih pataka. Uživaju u svom prirodnom staništu i vjerujemo da je želja svih dobrostivih ljudi da nam priroda ostane barem takva kakva je sada, kad ju već ranije nismo uspjeli bolje i više očuvati.


Nadajmo se da će nadležne inspekcije uspjeti otkriti ove ilegalne radnje te  ipak obaviti svoj zakonski posao prije negoli tamo nikne nešto veliko, te da će vlasnici parcela taj prostor vratiti u prvobitno stanje, dakle u zelenu površinu, kako je i namijenjeno. 




Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account