Predavanje: Alpinizam kao način života.

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 25.10.2017. 22:18:53
Početak: 26.10.2017. 18:00
Predavanje:   Alpinizam kao način života.

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja i HPD Lipa Sesvete pozivaju Vas u četvrtak, 26. listopada 2017. u 18,00 sati u Muzej Prigorja na predavanje Borislava Aleraja: "Alpinizam kao način života".


Na predavanju će se slušateljima pokušati približiti smisao i povijest alpinizma, naglasiti sličnost i povezanost planinarstva i alpinizma i objasniti kako alpinizam može nekome biti način života. Sve će biti popraćeno uz seriju dokumentarnih slika predavača s njegovih uspona u stijenama i planinama diljem svijeta - na Kleku, Velebitu, Mont Blancu, Gross Glockneru, Andama, Himalaji pri čemu će predstaviti svoje iskustvo alpinizma, plemenite ljudske sportske aktivnosti i kulturno – etičko - estetskog pokreta i svjetonazora koji može ispuniti zaokupiti i nadahnuti cijeli život.


O predavaču:


Borislav Aleraj Akac dugogodišnji je alpinist i gorski spašavatelj. Rođen je 1946. u Zagrebu gdje i živi. Po zanimanju je liječnik specijalist epidemiolog, odnedavna u mirovini. Tijekom svog bavljenja penjanjem koje traje preko pedeset godina ispenjao je više od 450 smjerova. Od njih 65 prvenstvenih među kojima se ističe Brid Klina u Anića kuku u Paklenici u navezu s Marijanom Čepelakom, prvenstveni skijaški spust niz Cepinaški smjer u južnoj stijeni Kleka s Brankom Šeparovićem. Tu je i jedini alpinistički smjer na Medvednici, zimski smjer u stijeni Velike peči u području Lipe i Roga, skupa s Marijanom Čepelakom. Suautor i suosnivač je našeg Alpinističkog muzeja (zbirke) u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.


Kao gorski spašavatelj od 1966. djeluje u Stanici HGSS-a Zagreb, dugogodišnji je instruktor gorskog spašavanja, a 23 godine je bio i pročelnik cijele hrvatske Gorske službe spašavanja.


Napisao je nekoliko planinarskih knjiga, među njima udžbenik "Penjanje u snijegu i ledu", penjački vodič "Klek stijene penjači", monografije "Život gorskog spašavatelja", "Povijest stanice HGSS Zagreb" i druge.


Pročelnik je Komisije za povijest planinarstva HPS-a. Počasni je član Hrvatskog planinarskog saveza.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account