Predstavljena knjiga Vukovarska bolnica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2018. 14:07:44
Predstavljena knjiga Vukovarska bolnica

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka, autora prof. dr. sc. Ive Lučića predstavljena je sinoć u sesvetskoj Plavoj dvorani.



U organizaciji udruge Zelene i plave Sesvete, u Plavoj dvorani u četvrtak navečer nakon intoniranja himne RH koju je izveo tamburaški orkestar GŠ Zlatka Grgoševića, predstavljena je netom iz tiska izašla knjiga koja opisuje zbivanja i strahote za vrijeme najžešćih napada na Vukovar sve do njegova pada i onih nekoliko dana potom.  


Knjigu je izdala Hrvatska liječnička komora (HLK), da se, kako je uvodno rekao moderator doc. dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, očuva istina i činjenice na rad najslavnije hrvatske bolnice iz ratnih vremena.


"Pisanje ove knjige bilo je jako zahtjevno i stresno, autor, moj prijatelj Ivo, nije mogao odbiti moj prijedlog da napiše knjigu o tadašnjim zbivanjima koristeći se pri tom s više od 300 različitih izvora", rekao je Goluža.  Jedan od najznačajnijih izvora knjige svakako je bio i dr. Zoran Aleksijević, kirurg u bolnici koji je unatoč mogućnosti odlaska, ostao u njoj do kraja zajedno sa svojom suprugom koja mu je instrumentirala operacije.  Dr. Aleksijević, nositelj medalje časti HLK-a, nazočio je sinoćnjem predstavljanju i u najdomljivijem nastupu tumačio je brojnim nazočnima  uvjete rada, prenoseći pri tom zastrašujuće slike i svog tadašnjeg okruženja. 


Zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, "Mladi jastreb" kako mu je bio ratni nadimak po kojem je poznat i dan danas, prijetio se kroz knjigu povijesti tog područja napomenuvši  da je povijest učiteljica sadašnjosti, a i budućnosti, preporučivši svakome da ju pročita.


Autor, prof. dr. sc. Ivo Lučić izjavio je kako dr. Njavro i dr. Kušt, najveće legende ove bolnice više nisu živi, preminuli su nakon rata u još vrlo produktivnoj dobi od malignih bolesti, ali zato je knjiga tu koja će očuvati činjenice i istinu. "Zamislite bilo koju drugu, pa i susjednu državu, oni bi o tim svojim legendama kao što je bila bolnica u ratnom Vukovaru već snimili mnoge filmove i ispričali mitove, a mi kao da se bojimo publicirati tek činjenice. Stoga mislim da će ova knjiga biti doprinost upravo u tom smislu", zaključio je predstavljanje knjige njen autor prof. dr. sc. Ivo Lučić.


"Ova knjiga poklon je HLK-a hrvatskom društvi, izraz zahvalnosti za sav rad liječnicima koji su u vrijeme domovinskog rata bili na najtežem mogućem mjestu i koji su pokazali da je nemoguće moguće", rekao je Lučić dodavši da je u knjizi objavljeno i niz fotografija koje su po prvi puta u javnosti ugledale svjetlo dana i da ona zavrjeđuje biti u svakom domaćinstvu u Lijepoj našoj.


Po završetku predstavljanja, autor je potpisivao knjige, a mnogi su tražili i potpis Mladog jastreba, a poneki i potpis dr. Aleksijevića.  



Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 17:07:18

Create Account