Predstavljena knjiga Vukovarska bolnica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2018. 14:07:44
Predstavljena knjiga Vukovarska bolnica

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka, autora prof. dr. sc. Ive Lučića predstavljena je sinoć u sesvetskoj Plavoj dvorani.U organizaciji udruge Zelene i plave Sesvete, u Plavoj dvorani u četvrtak navečer nakon intoniranja himne RH koju je izveo tamburaški orkestar GŠ Zlatka Grgoševića, predstavljena je netom iz tiska izašla knjiga koja opisuje zbivanja i strahote za vrijeme najžešćih napada na Vukovar sve do njegova pada i onih nekoliko dana potom.  


Knjigu je izdala Hrvatska liječnička komora (HLK), da se, kako je uvodno rekao moderator doc. dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, očuva istina i činjenice na rad najslavnije hrvatske bolnice iz ratnih vremena.


"Pisanje ove knjige bilo je jako zahtjevno i stresno, autor, moj prijatelj Ivo, nije mogao odbiti moj prijedlog da napiše knjigu o tadašnjim zbivanjima koristeći se pri tom s više od 300 različitih izvora", rekao je Goluža.  Jedan od najznačajnijih izvora knjige svakako je bio i dr. Zoran Aleksijević, kirurg u bolnici koji je unatoč mogućnosti odlaska, ostao u njoj do kraja zajedno sa svojom suprugom koja mu je instrumentirala operacije.  Dr. Aleksijević, nositelj medalje časti HLK-a, nazočio je sinoćnjem predstavljanju i u najdomljivijem nastupu tumačio je brojnim nazočnima  uvjete rada, prenoseći pri tom zastrašujuće slike i svog tadašnjeg okruženja. 


Zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, "Mladi jastreb" kako mu je bio ratni nadimak po kojem je poznat i dan danas, prijetio se kroz knjigu povijesti tog područja napomenuvši  da je povijest učiteljica sadašnjosti, a i budućnosti, preporučivši svakome da ju pročita.


Autor, prof. dr. sc. Ivo Lučić izjavio je kako dr. Njavro i dr. Kušt, najveće legende ove bolnice više nisu živi, preminuli su nakon rata u još vrlo produktivnoj dobi od malignih bolesti, ali zato je knjiga tu koja će očuvati činjenice i istinu. "Zamislite bilo koju drugu, pa i susjednu državu, oni bi o tim svojim legendama kao što je bila bolnica u ratnom Vukovaru već snimili mnoge filmove i ispričali mitove, a mi kao da se bojimo publicirati tek činjenice. Stoga mislim da će ova knjiga biti doprinost upravo u tom smislu", zaključio je predstavljanje knjige njen autor prof. dr. sc. Ivo Lučić.


"Ova knjiga poklon je HLK-a hrvatskom društvi, izraz zahvalnosti za sav rad liječnicima koji su u vrijeme domovinskog rata bili na najtežem mogućem mjestu i koji su pokazali da je nemoguće moguće", rekao je Lučić dodavši da je u knjizi objavljeno i niz fotografija koje su po prvi puta u javnosti ugledale svjetlo dana i da ona zavrjeđuje biti u svakom domaćinstvu u Lijepoj našoj.


Po završetku predstavljanja, autor je potpisivao knjige, a mnogi su tražili i potpis Mladog jastreba, a poneki i potpis dr. Aleksijevića.  Vezane vijesti
Ažurirano: 13.1.2021. 12:32:36

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account