Projekt preobrazbe Sljemena razvija se prema planu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.7.2019. 11:13:20
Projekt preobrazbe Sljemena razvija se prema planu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Golemi europski projekt preobrazbe zapuštenih gradskih industrijskih kompleksa u buduće življenje u skladu s prirodom napreduje prema planu.



Ono što je posve sigurno je da će projekt biti napravljen, samo to zahtijeva određeno vrijeme i točno propisanu proceduru, a to nije brzo kako bi možda građani željeli, pa stoga ima i nezadovoljnih. Međutim, u tom europskom projektu kojim se želi iz industrijskog prijeći u postindustrijsko razdoblje ne smije biti grešaka niti nedostataka, stoga se sve pomno planira, odrađuje i evaluira svaki korak. Gradovi Dortmunt (Njemačka), Torino (Italija) i Zagreb odnosno Sesvete,  bit će pilot projekti po kojima će u budućnosti svi europski gradovi koji imaju problema s neupotrebljivom ostavštinom industrijalizacije, raditi preobrazbe za održivi razvoj.


Slijedeći korak u razvoju projekta je anketiranje stanovništva, jer u jednom takvom projektu mišljenje i ideje lokalnog stanovništva predstavljaju vrlo važne točke po kojima se projekt dalje razvija.  Podsjećamo, projekt nosi naziv Progireg, a za grad Zagreb njegov nositelj je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada. 


Evo i službenog priopćenja iz spomenutog gradskog ureda kojim se građani obavještavaju o trenutačnoj aktivnosti na rečenom projektu:


Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba lokalni je koordinator EU Projekta ProGIreg (Produktivna zelena infrastruktura za post industrijsku urbanu obnovu), financiranog u okviru programa Obzor 2020. Grad Zagreb provodit će projekt na prostoru bivše tvornice „Sljeme“ u Sesvetama. Projekt je započeo u lipnju 2018., a trajat će 60 mjeseci, do svibnja 2023. Koordinator projektnih aktivnosti i vodeći partner je Sveučilište u Aachenu.


 Za potrebe EU projekta proGIreg, gradovi predvodnici Dortmund, Torino i Zagreb napravit će „žive laboratorije“ u urbanim područjima suočenim s izazovima postindustrijske obnove.  Uvođenjem zelene infrastrukture, živi laboratoriji projekta proGIreg razvijat će rješenja temeljena na prirodi (NBS). Zelena rješenja koji će se ispitivati između ostaloga uključuju zelene krovove i zidove, solarne ćelije, urbanu poljoprivredu za lokalnu zajednicu, akvaponiku te približavanje prirodnog okruženja rijeka i potoka lokalnom stanovništvu s ciljem podizanja kvalitete života.


 U okviru projekta provodit će se ispitivanje stanovništva u području uz bivšu tvornicu „Sljeme“ Sesvete (300 osoba u dva navrata), te ispitivanje stanovništva u kontrolnom području Špansko – jug (također 300 osoba u 2 navrata); svrha ispitivanja je utvrditi povećanje kvalitete života prije i poslije implementiranja projektnih mjera.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account