Promovirana knjiga od Vgre do Vugrovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2019. 17:10:19
Promovirana knjiga od Vgre do Vugrovca

Foto: Ivana Habek

Vrlo vrijedna i za prigorski kraj značajna knjiga od Vgre do Vugrovca, autora povjesničara Ivana Klaića promovirana je u subotu navečer u vugrovečkoj Staroj školi.



Knjiga od Vgrae do Vugrovca autora povjesničara Ivana Klaića promovirana je u subotu navečer u vugrovečkoj Staroj školi, kako negdašnju vugrovečku školsku zgradu, a danas prostor mjesne samouprave zovu Vugrovčani, a i mnogi drugi dugopamteći sugrađani, pogotovo oni koji su još u njoj još učili do 1962. godine, od kad u Vugrovcu djeluje nova škola (nova za tadašnje vrijeme, a u međuvremenu škola je dobila dodatni novi prostor).


Zašto toliko spominjemo školu? Zato što je autor, Ivan Kaić, po struci profesor povijesti, danas u mirovini, dugi niz godina bio ravnatelj vurgovečke škole. I isto je tako dugi niz godina prikupljao podatke o povijesti ovih naših krajeva, u ovom slučaju ponajviše Vugrovca, ali su u knjizi navedeni sublimirani povijesni podaci svih prigorskih naselja iz vugrovečkog orkuženja. 


Knjigu je recenzirao naš ugledni povjesničar, dr.sc. Vladimir Sokol, osnivač i dugogodišnji ravnatelj Muzeja Prigorja, danas u mirovini. Uz njega recenzentica je također bila i njegova supruga, također povjesničarka, profesorica na Filizofskom fakultetu u Zagrebu Mirjana Matijević Sokol, a oboje su na promociji govorili o knjizi i autoru. Govornik na promociji bio je i profesor sa zagrebačkog Bogoslovnog fakulteta dr. sc. Hrvoje Kekez koji je recenzirao dijelove iz knjige koje tematiziraju sakralne objekte. 


Ostali govornici bili su vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić, povjesničar i ravnatelj OŠ Vjenceslava Novaka Žarko Ćorić, te domaćini, čelnici KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca, Jasna Židak, predsjednica, Vladimir Vuger, njezin zamjenik i Darko Židak, član upravnog odbora. Program je vodila profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u OŠ Brestje Ankica Blažinović Kljajo. 


Prethodno je sve nazočne koji su do posljednjeg mjesta popunili veliku dvoranu Stare škole u ime gradonačelnika Milana Bandića pozdravila njegova izaslanica Mateja Vukmirović, a Vijeće gradske četvrti Sesvete predstavljali su svojim dolaskom vijećnici Zlata Trošelj, Mira Halapa i Željko Blažinović.


U prigodnom programu sudjelovali su uz tamburaše KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec, Slavko Pavlović kojeg su vugrovečki tamburaši i otpratili uz nekoliko njegovih pjesama, te Eko etno udruga Prigorske sem gore list iz Blaguše. 


KUD Dragutin Domjanić Vugrovec je nakladnik, a impozantna knjiga koja broji 800 stranica Od Vgre do Vugrovca tiskana je u tisuću primjeraka. Na promociji je bila i promotivna cijena od 150 kuna, a zainteresirani ju mogu kupiti po cijeni od 200 kuna u KUD-u, vugrovečkoj crkvi ili kod samog autora. 


Na kraju svečanosti, su prema odluci Upravnog odbora KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec počasnim članovima proglašeni  autor knjige Ivan Klaić i vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account