Promovirana slikovnica Sesvete u srcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.3.2019. 9:53:05
Promovirana slikovnica Sesvete u srcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Muzej Prigorja upriličio je sinoć (petak navečer) promociju slikovnice autora Stanka Bešlića, Sesvete u srcu.



Autor i tekstopisac slikovnice Stanko Bešlić napravio je u hrvatskim okvirima rijetku književno - ilustrativnu formu, slikovnicu koja kroz povijest predstavlja njegovo mjesto življenja, naše Sesvete. Slikovnica će moći poslužiti i kao mali priručnik učenicima, putnicima namjernicima, ali i mještanima koji zasigurno ne poznaju baš sve zgode i zanimljivosti Sesveta. Ona sažima razne vidove društvenoga života kao što su: povijest, arheologija, vjera, sport, gospodarstvo, obrazovanje, društveni život i slično. 


"Malo je gradova koji imaju neku sličnu slikovnicu ili prezentaciju takvog tipa o sebi, doduše nismo grad, ali smo kao dio Zagreba jedna kompaktna  cjelina, pa se možemo s time poistovjetiti", rekao je moderator predstavljanja, kustos muzeja, akademski slikar Tomislav Dilber.


"Ova slikovnica je nešto što ja i inače radim. Moja specijalnost su edukativne slikovnice za djecu do 14 godina, što znači da su to već svjesna djeca koja mogu imati malo opširnije i drugačije gradivo negoli su to bajke", rekao je autor Stanko Bešlić priznajući pri tom da mu je ovu slikovnicu bilo teško raditi, puno teže negoli negoli druge dosadašnje, jer kroz povijest nije bilo neke dimanike koja bi se mogla pretvoriti u štivo, dinamično, a neopterećeno za taj uzrast.  Dodao je da ovu knjižicu možemo čitati i svi mi odrasli, te dobiti neke korisne informacije u najkraćim mogućim crticama.


O povijesnom kontekstu koji na svoj specifični kratki način obrađuje knjiga govorio je naš ugledni povjesničar, prof. Ivan Klaić koji je posebno istaknuo da je ova slikovnica dar mladoj generaciji Sesveta. "Ona ima svoju estetsku, obrazovnu i kulturnu vrijednost, pobuđuje intreres za proučavanje naše prošlosti i oplemenjuje nas u svakom pogledu" istaknuo je Klaić, zahvalivši pri tom autoru na djelu koje, kako reče, isčitavamo kao ohrabrenje na našem životnom putu i upoznavanju povijesnih događanja i prirodnih ljepota ovog kraja koje su dio nas i našeg postojanja na ovom prostoru.


Uz sesvetskog župnika preč. Marija Miglesa i ravnateljice muzeja Morene Želle, promociji je nazočio zamjenik predsjednika Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota rekavši da je slikovnica Sesvete u srcu jedna lijepa tema. "Ovdje je povijest Sesveta originalno i jednostavno  ispričana i jako lijepo ilustrirana. Vjerujem da će ova slikovnica naći svoje mjesto u knjižnici svake sesvetske škole, da će je biti u svim vrtićima kao i da će ju mnogi roditelji kupiti svojoj djeci kako bi od malih nogu znali osnovne povijesne podatke o kraju u kojem žive", rekao je Markota.



O autoru:

Stanko Bešlić izdao je mnoge strip serijale, albume poput Bez milosti, Smibko, Dobro budi dobar, Ljubav je san, Strip danas, Zelena planeta, Otkrijte špijuna, Misuri, Kristina, Susret, Šaljivi stripovi od jedne strane, Susretanja, Događanja, Fantazije itd. Autor je i dviju mapa – jedne o međugorskim vidiocima, a druge o Križnom putu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account