Prvi svibanj praznik je rada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.5.2020. 9:15:05
Prvi svibanj praznik je rada

Foto: Ilustracija

Prvi svibanj, praznik rada obilježava se danas u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije, ali u potpuno drugačijem okruženju negoli do sad.




Bez obzira radite li na daljinu od doma ili u prostorima poduzeća, danas je vaš dan. Dan onih koji rade. Pa ma kako to danas izgledalo. No, vratimo se malo u prošlost.



Danas je prvi svibanj,  u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije prvi dan mjeseca svibnja je državni praznik. Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u Chicagu baš 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je vođa radničkih deonstracija uhapšeno, te potom osuđeno na smrt. 


Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom. 1. svibanj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen već godinu kasnije, 1890. godine u Maksimiru.  Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. 


Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale tadašnje Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1.000 radnika naglašavali: Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi. 


Slične poruke odašiljale su se i proteklih godina na raznim okupljanjima, no ove godine želje su nam malo modificirane. Pa tako radnici traže da zbog pandemije ne ostanu bez posla, da su adekvatno zaštićeni do zdravstvene ugroze za željom da sve ovo što prije prođe i da se vratimo koliko - toliko normalnom ili uobičajenom životu kakvog smo imali do sad. 


Prilike, nadajmo se, za nove radničke skupove na Prvi svibanj bit će već dogodine.


Create Account