Ramiz Ajdin o "problematičnim Romima": Nemojmo generalizirati i sve trpati u isti koš

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2019. 8:38:08
Ramiz Ajdin o "problematičnim Romima": Nemojmo generalizirati i sve trpati u isti koš

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Reagiravši na nedavni napis naše redakcije o mogućem preseljenju navodno problematičnih Roma iz naselja Novi Jelkovec, kandidat za člana vijeća za nacionalne manjine i stanovnik Novog Jelkovca Ramiz Ajdin rekao je  da ne treba generalizirati i odmah sve Rome prozvati problematičnima.



"Osobno kao stanovnik Jelkovca, tamo živim već deset godina, mišljenja sam da je pretenciozno iznijeti u  javnost izjavu u smislu problematični Romi. U početku je možda i bilo određenih poteškoća s pojedinim mojim sunarodnjacima, ali to se danas više ne može reći. Slobodno prošetajte subotom, nedjeljom ili bilo kojim danom Novim Jelkovcem i vidjet će te da je to upravo  onakav koncept naselja o kakvom se i govorilo kada je krenuo u izgradnju.  Mladi obiteljski ljudi i mirna sredina", kazuje nam Ajdin žaleći što se uvijek upire prstom u sve Rome zbog pojedinaca koji su nekada negdje nešto...


"Možda negdje nešto i ima, no riječ je o pojedinačnim slučajevima o kojima brinu institucije i nije dobro stigmatizirati cijelu romsku populaciju zbog toga", dodaje naš sugovornik navodeći primjer kako nitko ne bi rekao da su Hrvati lopovi, kriminalci, razbojnici ili štogod već zbog pojedinaca koji doista počine neko kriminalno djelo. O njima se brinu institucije vlasti, a velika većina Hrvata živi pošteno i predano radi kako bi omogućili život svojim obiteljima.


"Danas u naselju od gotovo 12 tisuća stanovnika živi tek nekoliko romskih obitelji uključujući i moju , te ne vidim neku prijetnju drugim stanovnicima naselja, pogotovo što, prema mojim spoznajama sve te romske obitelji uredno tu žive, školuju svoju djecu, vode ih na sportska i druga događanja, i mnogi već imaju, kao i moja obitelj visok stupanj integriteta u društvo, a ja osobno nikad nisam imao bilo kakav problem od strane mojih sumještana Hrvata prema meni", nastavlja Ramiz Ajdin, četrdesetogodišnjak zaposlen u HŽ-u ističući kako je lojalan i odan građanin Hrvatske, te kako se uz svoje porijeklo također osjeća i kao Hrvat.. 


Obzirom da među mještanima Novog Jelkovca, ali i drugih naselja i gradova ima, kako kaže, mnogo prijatelja Hrvata, vjeruje da u Hrvatskoj vlada visok stupanj tolerancije spram većine drugih nacija koje žive na ovim prostorima, te da će s podizanjem obrazovanja, posebice među mladim Romima, stupanj socijalizacije i integracije u društvo značajno porasti čime će se umnogome smanjiti pojedinačna netrpeljivost ili predrasude prema pripadnicima njegove nacije. 


Dodali bismo da svako mentalno napredno društvo nema problema s predrasudama i mržnjom, te da umjesto generaliziranja svaki problem ili događaj se rješava individualno. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.12.2023. 13:09:48

Create Account