Raskrižje u Soblincu konačno u realizaciju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.2.2020. 10:45:13
Raskrižje u Soblincu konačno u realizaciju

Foto: Projekt križanja

Izgradnja raskrižja u Soblincu na državnoj cesti DC3 kod škole konačno kreće u realizaciju. 



Radovi nakon prethodne dugotrajne pripreme svih potrebnih papira, projekta suglasnosti, dozvola i javnih natječaja s rokom žalbi su sada iza nas i svi građani koji prolaze tim križanjem konačno će dobiti ono što godinama priželjkuju, uređeno križanje. 


Tražili su mnogi da se na tom mjestu napravi kružni tok kao što se to radi u naprednim europskim državama, međutim stručnjaci su rekli da to ovdje nije izvedivo zbog potrebnih gabarita, točnije da nema mogućnosti, odnosno dovoljno slobodnog prostora. Takvi odgovori su mogući samo u Hrvatskoj i sličnim zemljama, jer u normalnim državama nema tog tehničkog problema koji je nerješiv, može postojati problem samo s pomanjkanjem novaca, kao što je to ovdje slučaj, pa bi bilo fer onda tako i reći: Kružni nam je tok prestup, nema novaca potrebnih za otkup nektretnina  potrebnih za njegovu izgradnju.


Iz tog razloga, križanje će biti semaforizirano, međutim i takvo je daleko bolje negoli je situacija sada. Uostalom, promet Prepuštovečkom i Šašinovečkom prema DC3 (Soblinečkoj) nije toliki da bi zbog semafora dolazilo do bilo kakvog zagušenja. 


Ono što je najbitnije, uvelike će se povećati sigurnost djece, jer će se autobusna ugibališta izgraditi prema propisima. Podsjetimo, trenutačno su stajališta na Soblinečkoj u samom raskrižju što je potpuno protupropisno i nevjerojatno opasno. 


Posebne trake za skretanje iz glavne u sporedne prometnice imat će svoje "zelene" faze što će dodatno povećati sigurnost i protočnost. 


Radovi koji, ponovimo, započinju 1. ožujka, trebaju - moraju biti završeni do 1.srpnja. Naime, vlasnik glavne prometnice, Hrvatske ceste ne dozvoljava bilo kakve značajnije radove u vrijeme turističke sezone. No, zbog tog roka može biti i problema koji se prije početka radova trebaju riješiti. Naime, da bi izvođač mogao ispoštovati taj rok, trebat će barem na mjesec dana upotpunosti zatvoriti  sav promet kroz gradilište.  


Problem bi zbog toga ponajviše mogao nastati u javnom prometu, jer autobusi ZET-a u to vrijeme, a radi se o 6 prigorskih linija, neće moći prometovati tom dijelom, a adekvatnih obilazaka nema zbog preuskih lokalnih prometnica s neodgovarajućim raskrižjima. 


U svakom slučaju, kako god bilo, križanje u Soblincu konačno kreće u izgradnju, 1. ožujka, a radovi će biti završeni 1. srpnja. 


Iznos ove investicije je 8 milijuna kuna, a investitor Hrvatske ceste pristao je rekonstruirati ovo raskrižje tek pošto se i Grad Zagreb priključio sufinanciranju s 3,5 milijuna kuna.




Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account