Rezultati pojačanog postupanja u prometu tijekom vikenda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.10.2019. 20:40:52
Rezultati pojačanog postupanja u prometu tijekom vikenda

Foto: Kupindo

U Sesvetama osmorica alkoholiziranih, ali s "amaterskim" koncentracijama. Objavljujemo priopćenje PP Sesvete i PUZ-a.



PP Sesvete:

U razdoblju od 25.do 28.10.2019. godine PP Sesvete je  tijekom provođenja akcije na razini PUZ-a  „Alkohol i / ili droge“ i „Brzina“ sankcionirala  8  prekršitelja vožnje pod utjecajem alkohola, 7 zbog prekoračenja brzine,  te 5 zbog ostalih prekršaja. Najveća izmjerena koncentracija iznosila je 0,89  g/kg kod vozača, dok  kod vozačica nije utvrđen alkohol.


PUZ:

U noćnim satima u dane vikenda od 25. do 28. listopada 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 627 prometnih prekršaja, od čega 71 prekršaja vozača s alkoholom, 212 prekršaja nepropisne brzine, 63 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 39 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 223 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U subotu 26. listopada 2019. godine nedugo iza ponoći u Zagrebu na Paromlinskoj cesti, 50-godišnjak je upravljao osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka pod utjecajem od 2,49 g/kg alkohola u organizmu te je uhićen, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te prepraćen na Prekršajni sud u Zagrebu.

U nedjelju 27. listopada 2019. godine u 02,49 sati u Zagrebu u Hanuševoj ulici 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem od 1,32 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola.

 

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe kod kojih je test bio negativan.

 

Od 71 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 6 vozača (8,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 24 mladih vozača (33,8%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account