Rotarijanci na svom grill partyju prikupljali novac za humanitarna djelovanja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2017. 23:02:07
Rotarijanci na svom grill partyju prikupljali novac za humanitarna djelovanja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i Art media, Miljenko Hegedić

Generalno i vrlo skraćeno rečeno, cilj rotarijanstva je humanitarno i filantropsko djelovanje članova u vlastitoj sredini. 


Rotarijanstvo je kod nas relativno malo poznato, možda i zbog premalog djelovanja Rotarijanaca u medijima, pa stoga ponekad malo i zbunjuje njihovo djelovanje. Neki ih mistificiraju, no ustvari se radi o uglednim i koliko god to u današnje vrijeme zbog razno raznih razloga zvučalo nepopularno, imučnim ljudima, koji su odlučili udružiti snage i vlastitim novcima i vlastitim ugledom uz donacije sponzora djelovati humanitarno i poticajno.


Nisu to nikakvi masoni, kao ih neki neuko nazivaju, većinom je riječ o inženjerima, doktorima, pranicima, ekonomistima, direktorima ili vlasnicima firmi iz našeg susjedstva, intelektualcima koji mogu ući u klub na preporuku nekog već postojećeg člana, ali samo ako su u svojoj sredini poznati kao ugledni, pošteni  i pravedni, bez ikakvih sumnjivih repova iza sebe. 


Sesvetski Rotarijanci okupljeni u klubu Zagreb – Sesvete, (a jednom ćemo objasniti i strukturu klubova) organizirali su proteklog vikenda na Gorščici (Medvednica iznad Vidovca) kod tamošnjeg planinarskog doma (odnosno lugarnice kakav je službeni naziv) Grill party svog kluba, na koji su pozvali i mnoge druge rotary klubove iz Hrvatske. 


Sve su sastojke za roštilj i kotlovinu dobili iz donacije, a svaki član kluba, bez obzira bio iz sesvetskog kluba i radio na organizaciji ili došao iz nekih drugih klubova, morao je uplatiti po 250 kuna. Taj se novac prikuplja za djelovanje kluba, a ove će godine ponajviše novca biti darovano za djelovanje kuće za nezbrinutu djelu Caritasa u Vugrovcu (čija su djeca bili i gosti ovog grill partyja), te za stipendije sesvetskih studenata (kriteriji objavljeni, a poziv za prijavu objavljen i na ovim stranicama). Dakle ovaj grill party bio je prilika sesvetskim Rotarijancima za prikupljanje novaca.


"Do sada smo s velikim srcem uz pomoć svih članova prikupljali sredstva za pomoć i opremanje laboratorija na Referentom centru za pedijatrijsku kardiologiju Klinike za pedijatriju, KBC Rebro. Prijateljima u Slavoniji, KUD-u Graničar iz Gunje vratili smo malo veselja jer smo pomogli u nabavi glazbala bez kojih su ostali u katastrofalnim poplavama. Pomogli smo sesvetskim studentima i djeci Doma Sv. Franje u Vugrovcu", rekao nam je blagajnik na Gorščici Stjepan Petljak, koji je vrijedno pazio da svi Rotarijanci plate za ono po što su došli na piknik, a to je upravo ta humanitarna naknada. 

Petljaka će se neki sjetiti kao posljednjeg predsjednika općine Sesvete prije demokratizacije (bio je u to vrijeme, službeno rečeno, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Sesvete od 1986. do 1990.), za čijeg je mandata izgrađena današnja velika zgrada telefonska centrale, dio kanalizacijskog sustava i još mnogo toga, no o tom možda nekom drugom prigodom. 


"Ovogodišnje druženje na Gorščici i sredstva koja prikupimo odlučili smo usmjeriti za pomoć djeci i studentima. Djeca doma Sv. Franje u Vugrovcu naši su prijatelji već desetak godina i kroz razne donacije i aktivnosti nastojimo uljepšati njihovo djetinjstvo. 

Studenti su druga naša misija - želja nam je kroz znanje i mlade pomoći u napretku lokalne zajednice - stipendije studentima s područja Sesveta dio su te misije Kluba.


Napominjemo da će čitav iznos prikupljenih kotizacija biti uplaćen u fond za ova dva humanitarna cilja - jer su svi troškovi organizacije pokriveni donacijama članova Kluba, prijatelja Kluba i članova Rotarija", dodao je Petljak najavivši da će uobičajeno pred kraj godine u sesvetskoj Kazališnoj dvorani sesvetski Rotarijanci održati  humanitarni Božićni koncert.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.12.2023. 11:52:28

Create Account