Sanacija javnih zgrada nakon potresa u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.2.2021. 10:23:47
Sanacija javnih zgrada nakon potresa u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas

U punom je jeku građevinska sanacija većine javnih objekata u Vugrovcu, za sada se ne sanira jedino ambulanta.



Najviše i najteže stradalih objekata javne namijene na sesvetskom području stradalo je u Vugrovcu. Potpuno uništena osnovna škola, stara škola koja se koristi kao društveni dom, župna crkva, župni dvor i ambulanta, građevine su s crvenim naljepnicama koje su opasne po život. 


Jesenas je krenula konstrukcijska sanacija vugrovečke škole. Bila je to prva zgrada u Vugrovcu u kojoj je započela sanacija i to konstrukcijska sanacija s ojačanjem kako protiv najjačih mogućih potresa na ovom području, tako i za dizanje još jednog kata zgrade kako bi škola na jesen mogla početi nastavu u jednoj smjeni.  Da nije bilo potresa, tko zna kada bi to došlo na red, neka sreća u nesreći.  Konstrukcijska sanacija je u međuvremenu već završena, pri kraju je natječaj za izvođača radova za izgradnju gornje etaže, radovi bi trebali započeti u ožujku, a sve bi trebalo biti gotovo do početka nove školske godine. Važno je napomenuti da veliki petrinjski potres nije ostavio baš nikakva traga na zgradi, dakle potpuno je sigurna. 


Pred kraj prošle godine započeli su radovi sanacije stare škole. Radovi su već bili dobro uznapredovali, kad se dogodio petrinjski potres i nanio nova oštećenja zgradi. Stručnjaci su morali dodatno snimiti stanje, zabilježiti nova oštećenja i odrediti način sanacije. Radovi su u tijeku, njihova vrijednost zbog novih oštećenja popela se na iznad milijun kuna, a radovi bi trebali biti završeni tijekom ovog proljeća.


U međuvremenu su započeli i radovi sanacije župne crve i farofa. Iz obje je zgrade trebalo biti iseljeno gotovo sve kako bi stručnjaci i konzervatori odredili način sanacije. Prema riječima župnika vlč. Filipa Lucića za sada je teško i procijeniti koliko će iznositi radovi, no svakako cijena neće biti mala jer oštećenja su velika, a radi se o osjetljivoj gradnji i zgradi. 


I na kraju, nakon zagrebačkog potresa zatvorena je vugrovečka ambulanta. Ona se još ne obnavlja i nemamo za sada informacije radili si uopće kakav projekt sanacije. S više strana dobivali smo proteklih mjeseci uvjeravanja da ambulanta neće biti zaboravljena, da se neće trajno iseliti iz Vugrovca, da će biti sanirana, no još uvijek nema naznaka da se po tom pitaju nešto stvarno i čini. 


A do daljnjega Vugrovčani i mještani svih okolnih naselja umjesto u Vugrovec, u ambulantu idu u Sesvete gdje je ordinacija sada smještena u Dom zdravlja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account