Serijal o povijesti Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.8.2017. 12:37:06
Serijal o povijesti Sesveta

Foto: Razglednica starih Sesveta, original u vlasništvu Željka Glojnarića

Portal Sesvete danas odmah po osnivanju otvorio je na glavnoj stranici u glavnom izborniku kategoriju koji smo nazvali jednostavno Kutak i u kojem se uz ostalo nalazi potkategorija naziva Sesvete nekad. Upravo u tom dijelu portala bit će postavljani postovi serijala o povijesti Sesveta koje upravo pokrećemo.



U Sesvetama je od 1953. do 1973. godine živio i radio prof. Mirko Petravić. Prof. Petravic bio je učitelj hrvatskog i njemačkog jezika u tada jedinoj osnovnoj školi u Sesvetama, a kasnije je radio u Školi učenika u privredi, danas bismo to mogli prevesti kao obrtnička škola koja je do sredine sedamdesetih djelovala u Sesvetama. Potom je, kad se otvorila, radio u sesvetskoj Ekonomskoj školi, a zatim u Narodnom sveučilištu. 

Uz svoj posao, djelovao je na mnogim poljima honorarno ili volonterski, pa je tako 70tih godina prošlog stoljeca bio član uredništva tadašnjih Sesvetskih novina i u njima, kao i u brojnim drugim časopisima i novinama objavljivao radove iz kulturne povijesti Sesveta.


Krajem ovog proljeća u dogovoru s njegovom kćerkom Đurđom Petravić krenuli smo u pokretanje serijala o sesvetskoj povijesti iz ostavštine prof. Petravića, koju je on vrlo savjesno bilježio.


Članke ćemo objavljivati neravnomjernom dinamikom, a svaku novu objavu promovirat ćemo i na našoj fb stranici radi proširenja dosega.



Smatramo da je upravo ljetni period, dakle vrijeme odmora, sanjarenja i romantike pravo vrijeme za povratak u sesvetsku, dakle našu blisku prošlost. Uz nasljednjicu pokojnog profesora, gospođu Đurđu, pomogao nam je i nadamo se da će nam pomoći i u buduće, Muzej Prigorja Sesvete.


Početkom tjedna serijal započinjemo biografijom profesora Petravića, a potom i njegovim štiklecima iz sesvetske povijesti.


Vjerujemo da će svim ljubiteljima povijesti, kao i svim građanima koje zanima što se to u bliskoj prošlosti zbivalo na ovim prostorima na kojima danas obitavamo, biti zanimljivo čitati.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.7.2021. 10:37:19

Create Account