Sesvećan, najdezinficiraniji vozač proteklog vikenda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.3.2020. 13:18:02
Sesvećan, najdezinficiraniji vozač proteklog vikenda

Foto: Pixabay

Policija je izvijestila o rezultatima vikend akcije Alkohol i droga.



Iako su preporuke zdravstvenih vlasti smanjiti slobodno kretanje na najmanju moguću mjeru ukoliko nije uvjetovano neodgodivim poslovnim razlozima, dio građana i nadalje je u dosadašnjem režimu ponašanja kao da se ništa nije dogodilo, a mnogi odlaze i na određene veselice i partyje. 


Jednog takvog je u noćnim satima zaustavila policijska patrola u Sesvetama, gdje je odmah ustanovljeno da je u strahu od virusa nakon intenzivnog druženja bio temeljito dezinficiran. Možda mu je to pomoglo u borbi protiv virusa, no nije pomoglo u odnosu s represivnim vlastima. Evo priopćenja PP Sesvete i PUZ-a.


PP Sesvete

U razdoblju od 13.do 16.03.2020. godine PP Sesvete je  tijekom provođenja akcije „Alkohol i / ili droge“ i „Brzina“ na razini PUZ-a  sankcionirala  3  prekršitelja vožnje pod utjecajem alkohola i 2 zbog prekoračenje brzine. Najveća izmjerena koncentracija iznosila je 2,09  g/kg kod vozača, dok kod vozačica nije utvrđen alkohol.

PUZ

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 563 prometna prekršaja, od čega 49 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 224 prekršaja nepropisne brzine, 72 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 159 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u subotu, 14. ožujka 2020. godine oko 2 sata, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Bjelovarske ulice u Sesvetama u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača i alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,09 g/kg. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

- u subotu, 14. ožujka 2020. godine oko 1.10 sati, 37-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Supilove ulice gdje je sudjelovala u prometnoj nesreći. Alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,75 g/kg zbog čega je isključena iz prometa i smještena u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Prilikom provođenja akcije, 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 5 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


 Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su tri osobe – test negativan, a jedna osoba je odbila provođenje testiranja.


Od 107 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 12 vozača (20,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 12 mladih vozača (24,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account