Sesvećanka Martina Andrašek, najbolja hrvatska plivačica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.9.2018. 15:20:40
Sesvećanka Martina Andrašek, najbolja hrvatska plivačica

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i obitelj Andrašek

Osamnaestogodišnja Martina Andrašek ima najbolje rezultate na državnoj razini u svojoj, mlađoj seniorskoj konkurenciji, ali i u cijelosti. 


Maturantica zagrebačke treće gimnazije, samozatajna djevojka iz Sesveta odlaskom poznate Sanje Jovanović, postala je najbolja hrvatska plivačica. Iako još mlada, u dobnoj skupini  prve godine mlađih seniorki, trenutačno nitko u državi ne pliva brže od nje na 200 m leđno i 200 slobodno.  O njenim uspjesima najbolje govore brojne medalje njih više od 450 s mnogih natjecanja od najmlađe dobi do danas, obješene u dnevnom boravku obiteljske kuće Andrašek. 


„Kako sam počela s plivanjem? Pa i prvom razredu OŠ Sesvete odveli su nas u školu plivanja u Dubravu i tamo me zapazio trener koji je rekao da bi mogla doći malo trenirati. Tata me je odveo i tako sam ustvari počela”, govori nam Martina u pauzi između dviju obveza, jutarnjeg treninga i popodnevnog odlaska u školu. Teško joj je reći koja joj je medalja najdraža, ali ona koju će cijeli život pamtiti jest ona s klupskog natjecanja s prijelaza iz škole plivanja u malo starije plivače gdje je, naravno bila prva. Mala Martina kao članica plivačkog kluba Dubrava (dolje u sredini)


Od medalja sa svih mogućih razina natjecanja u kojima je do sad sudjelovala, najznačajnije su   s državnog natjecanja i dvije sa svjetskog školskog natjecanja prošle godine u Budimpešti gdje je osvojila dvije brončane medalje na 50 i 100 metara leđno.  Prošle je godine kao juniorka na državnom prevenstvu bila najbolja, ali ne samo u svojoj konkurenciji, nego i apsolutno. Niže nam Martina  državna i međunarodna natjecanja na kojima je u protekle dvije godine sudjelovala i pobjeđivala, ali premalo je prostora sve to nabrojiti, čak se i ona povremeno zamisli da nešto ne propusti. Naravno biti vrhunski sportaš ima i svoju cijenu.


Trenutačno kao članica Hrvatske plivačke reprezentacije trenira na Šalati. U Sesvetama ćete ju teško sresti, jer individualni vrhunski sport ne dopušta gotovo nimalo slobodnog vremena.


„Ustajem u 5 ujutro kako bih u 5,45 bila na bazenu i razgibala se prije samog treninga koji počinje u 6 i traje dva do dva i pol sata”, govori Martina o svom svakodnevnom danu. Nakon jutarnjeg treninga, ako ima nastavu ujutro kreće u školu gdje propusti prvi ili prva dva sata, ali u školi, obzirom da se radi o vrhunskoj sportašici, imaju za nju veliko razumijevanje na čemu im ona mnogo  zahvaljuje. Doduše i školi to sigurno paše, jer joj je Martina donijela mnoge medalje s međunarodnih plivačkih školskih natjecanja.


Za takve vrhunske rezultate nije dovoljan samo jedan trening dnevno. Popodne od 14 do 15 sati je „suhi” trening, a od 15 do 17 je u bazenu. Nakon toga dođe doma oko 18,30 gdje ju čeka učenje i zatim počinak, jer gotovo nikad ne ide spavati iza 21 sat kako bi se do 5 ujutro mogla dobro odmoriti.


Na žalost za Hrvatsku, ali velika sreća za nju, Martinu naredne godine odlazi u Ameriku. 


„Nekoliko američkih koledža, mislim 14 zapazilo je moje rezultate i ponudilo mi da dođem kod njih studirati. Sve mi je plaćeno, moje je samo da učim i dobro plivam. Sada sam u fazi odluke koji da odaberem”, ponosno nam ističe Martina, ali pružajući odmah utjehu da će ostati u našoj plivačkoj reprezentaciji i sudjelovati na velikim međunarodnim natjecanjima.  


Osim stjecanja vrhunskog obrazovanja imat će priliku raditi i s vrhunskim trenerima što bi joj zacijelo trebalo dodatno pomoći u njenom plivačkom razvoju i napretku njezine, sad se već vidi, velike sportske karijere. 


„Naš sustav obrazovanja ne nudi poticaj vrhunskim sportašima. U Americi je to puno uže, studirate pet, šest predmeta i imate dovoljno vremena i za vrhunski trening i za učenje, dok kod nas s 25 sati treninga tjedno to nije moguće”, požalio nam se Martinin otac Tihomir dodavši da cijela obitelj stoji iza nje i njene odluke o odlasku u Ameriku. 

A mi ćemo je ubuduće gledati na mnogim velikim plivačkim natjecanjima kao članicu naše reprezentacije koja će ponosno predstavljati svoju državu, Zagreb i svoje Sesvete. 
Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2020. 13:03:45

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account