Sesvete je bilo središte Aikida

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.10.2017. 22:06:28
Sesvete je bilo središte Aikida

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U subotu je u sesvetskom hrvačkom centru održan nacionalni Aikido susret za djecu. 


Bio je to četvrti takav susret kojeg je i ovoga puta okupio sve hrvatske škole aikida. Više od dvije stotine djece i mladih, članova aikido klubova upijali su na zajedničkom treningu za njih nove pokrete i obrambene poteze. 


Tom događaju pridružio se i određeni broj djece i mladih koji nisu do sada se susretali s tom vještinom, no željni su bili vidjeti što se to događa, što je to uopće aikido, čemu on služi i kako u stvarnosti djeluje. 


Doista bilo je baš male djece od tri godine na dalje koja su se valjala po tatamiju. Rečeno nam je da u Aikido školama doista primaju i tako malu djecu, naravno da ona, od 3. do 6. godine  ne uče "prave" aikido potreze, nego više rade primjerene vježbe koje potiču razvoj njihove motorike. 


Aikido je, doznali smo na skupu, vještina koju mogu vježbati djeca svih uzrasta, a osim učinka na tjelesno zdravlje djeteta, ima neprocjenjivi učinak na mentalno zdravlje i kod djece osvještava mogućnosti kvalitetnijeg odnosa s drugima, potiče istraživanje rješavanja konfliktnih situacija primjenom miroljubivih aikido principa koji u svakodnevnom životu mogu pomoći sa svakodnevnim pritiscima odrastanja, školskih obaveza i okoline. 


Svjesni su toga i mnogi roditelji koji su svoju djecu danas doveli na veliki trening najboljih hrvatskih aikido trenera i napeto gledali kako se izvode vježbe i zahvati.


„Naša je želja da prezentiramo svima zainteresiranima dobrobiti aikida na mladog pojedinca, ali i na cijelo društvo“, izjavio je Vedran Rakinić,  organizator  susreta ujedno i trener Aikido Yoshinkan doja iz Sesveta, dodavši kako je vrlo zadovoljan odazivom i prikazanim u Sesvetama.


Aikido je vještina nastala kao miroljubivi odgovor na sukobe za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ti su se principi zadržali do danas. Želja osnivača aikida, Moriheia Ueshibe je bila da se kroz put vježbanja borilačke vještine svijetu pokaže jedan od učinkovitih načina kojima se pojedinac i društvo mogu nositi s gorućim problemima nasilja, netolerancije, mržnje, uništavanja okoliša te drugim negativnim tendencijama.  


I za kraj malo šale.  Poznato je da se na tatami (mekana podloga za borilačke sportove kakva se koristi i u aikidu) smije samo bos ili u čarapama, pa se stoga na ulazu našla gomila obuće. Nadamo se da je svatko pronašao svoje cipele, tenisice, čizmice, pa čak i japanke.  Ipak je aikido japanska vještina.



Vezane vijesti
Ažurirano: 20.8.2023. 10:53:13

Create Account