Sesvetske mažoretkinje putuju na Europsko mažoret prvenstvo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.9.2017. 17:03:52
Sesvetske mažoretkinje putuju na Europsko mažoret prvenstvo

Foto: Sesvetske mažoretkinje

Sesvetske mažoretkinje kako ih sugrađani uobičajeno nazivaju, odnosno Klub mažoretkinja Sesvećanke, kakav je službeni naziv, predstojećeg vikenda putuju na Europsko mažoret prvenstvo u  Laško (Slovenija), gdje se nadaju dobrom nastupu, piše trenerica Silvija Jurinjak.


Mažoretkinja je djevojka ili djevojčica koja u živopisnoj odori uz plesnu koračnicu u mimohodu ili na mjestu stupa ili pleše te tehnicira s štapom.


Mažoretkinje u Sesvetama postoje još od 2000.godine. Danas klub, čiju odoru krasi crveno/bijela boja, broji 80-tinjak članica raspoređenih u 6 dobnih formacija koje treniraju pod vodstvom 3 licencirane trenerica. Klub je član Hrvatskog mažoret saveza u sklopu kojega se redovno natječe na Regionalnim, Županijskim, Državnim te Europskim natjecanjima. Iza sebe imaju više od 20 pehara i medalja što državnih, što europskih. Naše Sesvećanke s ponosom predstavljaju svoje malo mjesto po cijeloj Europi pa su tako obišle i Rumunjsku, Francusku, Češku, Austriju, Mađarsku; kako zbog natjecanja ili radi izleta. Također su prešle cijelu Hrvatsku.


Svojim rezultatima konkuriraju samom vrhu Europe u mažoret plesu. Ove godine osvojile su čak 5 pehara na Regionalnom i Županijskom prvenstvu u 4 kategorije(kadeti, juniori, seniori i seniori mace). 


Mace je takozvani engleski naziv za  štap koji se koristio još u 18. Stoljeću u Francuskoj od kuda su mažoretkinje i potekle. Naime, smatra se da su mažoretkinje nastale od šarolikih bacača zastava u 18. stoljeću. Naše Sesvećanke su prve koje su vratile stari način plesa u Hrvatsku. Prošle godine u kategoriji seniorke mace postale su viceprvakinje Hrvatske te su aktualne osvajačice brončane medalje u Europi.


Na ovogodišnjem državnom prvenstvu, Sesvećanke su osvojile 3 medalje; srebro u kategoriji solo kadeti, broncu u kategoriji duo seniorke mace, broncu u kategoriji skupine seniorke mace, te su se  svojim odličnim rezultatima plasirale na Europsko prvenstvo u Laškom koje se održava ovog vikenda (07.-10.09.).


Na istom tom natjecanju, naša solo kadetkinja Ema Fumić braniti će svoju zlatnu medalju osvojenu na prošlom Europskom prvenstvu, kao i skupina seniorki maca koja brani broncu. Uz njih, natjecat će se još i kadetkinje u kategoriji štap, solo juniorka te duo mace seniorke. 


Djevojke su se prošla četiri tjedna svakodnevno pripremale sa svojom trenericom Silvijom Jurinjak pa im želimo puno uspjeha te se nadamo da će i ovoga puta svojim Sesvetama donijeti puno novih, lijepih rezultata. 


Za kraj dodajmo da sesvetske mažoretkinje sljedećeg tjedna imaju upise u novu sezonu pa sve djevojke i djevojčice u dobi od 4-24 godine mogu im se pridružiti u Osnovnoj školi Luka ponedjeljkom ili srijedom od 19:30-20:30. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.7.2019. 16:43:13

Create Account