Sesvetski branitelji na pregledu jetre

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.11.2019. 10:02:43
Sesvetski branitelji na pregledu jetre

Foto: Sesvete danas

Udruga veterana 144. brigade i nevladina civilna udruga Hepatos organizirali su u četvrtak uz potporu udruge ZIPS u njihovom prostoru preventivnu zdravstvenu akciju pregleda jetre.



Bolesti jetre vrlo su česte u starijoj, pogotovo braniteljskoj populaciji, pa je stoga udruga Hepatos koja djeluje u sklopu Nacionalnog programa borbe protiv bolesti jetre organizirala preventivni pregled prvenstveno za članove udruge, a pristupilo je i pregledano četrdesetak osoba gdje je većini otkriveno neki oblik rizika.


"Većinom se to radi o takozvanoj masnoj jetri koja je posljedica današnjeg tjelesno pasivnog, a kalorijski bogatog načina života jelom i alkoholom", rekla nam je mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica društva koja je ujedno i predsjednica  Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske, ali i predsjednica ELPA-e i članica Upravnog odbora te europske asocijacije.


Ovaj jučerašnji pregled bio je održan u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete (Šahovski klub ili prostor Progirega), međutim, udruga ima i svoj kombi - ordinaciju u kojem se mogu obavjati pretrage jetre. 


"Naš uređaj zadnja je riječ tehnike za pretragu jetre i u Hrvatskoj ima ga još samo zarazna bolnica u Zagrebu. Kamo god dođemo surađujemo s mjesnim specijalistima iz lokalnih bolnica kao što je to bio slučaj danas kad nam je s pacijentima radila specijalistica doc.dr.sc Lucija Virović Jukić iz KBC-a „Sestre milosrdnice". Posebnost naše udruge čiji je rad financiran u sklopu Nacionalnog programa brobe protiv bolesti jetre jest da na terenu pacijenti odmah sa specijalistom u slučaju potrebe mogu dogovoriti specijalistički pregled u zdravstvenoj ustanovi iz koje liječnik dolazi, te se time značajno skraćuje postupak naručivanja i potiče pacijenta za započne svoje liječenje", kaže nam predsjednica Raić.


Uz pregled jetre uređajem za utvrđivanje njene oštećenosti, obavljao se i pregled na hepatitis C (uzimanjem uzorka sline) koji uzrokuje teške bolesti jetre, a otkriven je tek iza devedesetih godina prošlog stoljeća. To znači da u vrijeme Domovinskog rata još se ništa nije znalo o tom virusu, pa stoga postoji značajna mogućnost da je upravo braniteljska populacija bila mu vrlo izložena, te je takav pregled za njih nužan.


Udruga Hepatos koja djeluje na prostoru cijele države moguće je da će kroz godinu ili neko skorije vrijeme ponovo doći u Sesvete i ponuditi mogućnost ovog suvremenog pregleda bez uzimanja uzorka krvi, a pregled jetre ovim uređajem ravan je biopsiji jetre što je vrlo invanzivna metoda.


Ovoj javnozdravstvenoj akciji nazočio je i ratni zapovjednik 144. brigade Branko Podolar, te predsjednik udruge veterana 144. brigade Ante Plazonić.




Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:22:12

Create Account