Sesvetski kokoti na europskoj izložbi balkanske peradi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2018. 14:10:15
Sesvetski kokoti na europskoj izložbi balkanske peradi

Foto: Pobjednički Jurek / Marijan Dolčić

U Virovitici je proteklog vikenda održana Europska izložba balkanskih rasa peradi i golubova, uz sudjelovanje uzgajivača s područja Sesveta, piše predsjednik Udruge Hrvatske patuljaste kokoši, Marijan Dolčić.



Na Europskoj izložbi balkanskih pasmina peradi u Virovitici sudjelovalo je desetoro uzgajivača s 43 ukrasne peradi Jurek i Katica iz Udruge Hrvatska Patuljasta Kokoš u četiri priznate boje. Unatoč što su u prošloj godini, raznim nedaćama desetkovani u broju peradi, članovi kluba HPK su se ipak predstavili s najboljim primjercima koje trenutno imaju. 


Titulu prvaka izložbe osvojio je crveno šareni pjevac s 97 bodova Dražena Biličića iz Gudovca-Bjelovar, Šampionku u crno bijeloj boji s 96 bodova imao je Saša Miljanović iz Pitomaće, dok je treće nagrađeni crno bijeli  pijevac Maria Dolčića iz Vurnovca - Sesvete-Zagreb,  a četvrtu nagradu osvojila je s 95 bodova crveno šarena kokoš Saše Miljanovića iz Pitomaće.


Na izložbi još su izlagali : Stjepan Žuković iz Vrbovca, Denis Kralj iz Glavnice-Sesvete-Zagreb, Dražen Šadek Novigrad Podravski, Marko Vizec iz Nespeša-Sv.Ivan Zelina, Robert Stepančić iz Velike Gorice i Marijan Dolčić iz Vurnovca-Sesvete-Zagreb. Bio je to do sada i najveći broj Hrvatske Patuljaste Kokoši - Jurek i Katica na jednoj izložbi


 U prostorima tvrtke Gradba (bivši Opeco) održana je “43.Izložba malih životinja”  19.01-21.01.2018 koju je organizirala Udruga uzgajivača malih životinja „Golub“ Virovitica  a povodom obilježavanja 40 godina uspješnog djelovanja koji su trebali odraditi još prošle godine, ali nažalost nisu uspjeli zbog pojave ptičje gripe.


U sklopu izložbe, održana je: Europska izložba letača, visokoletača i prevrtača jugoistočne Europe;  Europska izložba balkanskih pasmina peradi; Europska izložba balkanskih pasmina golubova; Međunarodna izložba golubova, peradi, kunića, ptica i drugih malih životinja; 9. Hrvatska izložba bantama i 9. hrvatska izložba brama i kokinkina.


Na izložbi sudjelovao 181 izlagač redom iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovačke. Ljepota uzgoja malih životinja i ove je godine bila predstavljena kroz tri dana, od petka do nedjelje, a prema riječima Željka Šerepca, predsjednika Udruge uzgajivača malih životinja „Golub“ Virovitica, posjetitelji su mogli vidjeti ukupno 1780 životinja. U ovoj izložbenoj sezoni to je bila najveća izložba na području Republike Hrvatske. Na izložbi je bilo 36 različitih vrsta egzotičnih ptica, 131 kunić, 365 ukrasne, vodene i divlje peradi i 1280 primjeraka golubova. Osim malih životinja na izložbi je bilo i drugih stvari vezanih uz uzgoj i odgoj malih životinja a moglo se je i okrijepiti i pojesti štogod.


Stoga Veliko Hvala i Pohvala organizatorima iz UUMŽ Golub ,Virovitica a najviše  članovima koji su vrijedno radili i odradili ovu prekrasnu izložbu.


Marijan Dolčić  predsjednik Udruge Hrvatske Patuljaste Kokoši ( Čučuriček - Jurek i Katica)


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.2.2024. 10:31:26

Create Account