Sesvetski vinogradari i ove godine obilježili Vincekovo (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.1.2018. 12:09:43
Sesvetski vinogradari i ove godine obilježili Vincekovo (video)

Foto: Sesvete danas/Vlado Beštak i Borko Samec

Danas je blagdan svetog Vinka kad mnogi vinogradari u svoje vinograde pozivaju pajdaše na ceremoniju hranjenja i pojenja trsja čime označuju početak nove vinogradarske godine. Udruga vinogradara i vinara Grada Zagreba koju čine uglavnom sesvetski vinari i ove je godine organizirala Vincekovo u subotu, 20. siječnja.



Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja blagdana svetog Vinka bio je Ivan Baričević Ferdo iz Kašinske Sopnice. Subotnjoj podnevnoj svetoj misi s blagoslovom vinograda koju je u društvenom domu predvodio kašinski zupnik vlč. Dražen Radigović, nazočili su mnogobrojni vinogradari i vinar, mještani, planinari HPD-a Lipa koji su ponovo u velikom broju zajedno s njihovim gostima pristigli na ovu jedinstvenu manifestaciju, te brojni gosti.

Na ovom svojevrsnom početku nove vinogradarske godine nazočio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je nakon podnevne konferencije za novinare u Sesvetama, pristigao u to prigorsko naselje. U prigodnom obredu u vinogradu pozdravio je sve nazočne, te prema starom obredu orezao trs na kojem su bile povješane kobase i špek,

Simbolično, vješanjem hrane na nekoliko trsova i potom zalijevanje vinom, vinograd se hrani i poji kako ne bi gladovao niti žeđao, te se time ujedno očekuje da nam na jesen vrati istom mjerom. Odrezana rogza s trsa ponese se doma gdje se stavi u vodu kao bi za otprilike mjesec dana pupovi se počeli otvarati, listići izbijati i pojavljuju se cvjetići u obliku grozdeka koji, prema vjerovanju, pokazuju kakva nas očekuje godina.

Naravno cijela ceremonija kakva je održana kod Baričevića sadrži duhovni dio, pa je tako vlč-Radigović zazvao blagoslov sv. Vinka, a potom u svjetovnom dijelu ceremonije, pajdaši i pajdašice svojom su posebnom molitvom također zatražili pomoć sv. Vinka u novoj vinogradarskoj godini.

Pravim duomačim vinskim popijevkama cijelu su tu vizuru u vinogradu začinili članovi eko etno udruge Prigorske sem gore list. 

Vincekovo je jedna od rijetkih vinskih manifestacija koja se odvija isključivo na otvorenom prostoru, u vinogradu, pa je tako bilo i ovaj put. Ceremonija u vinogradu, pa potom okrijepa i veselica uz mužiku pri duomu.



Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account