Sinoć na Trgu Bana Jelačića: Spalili fašnika i vrnuli ključeve grada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.3.2019. 10:37:48
Sinoć na Trgu Bana Jelačića: Spalili fašnika i vrnuli ključeve grada

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Maškare su završile svoju vladavinu, sinoć su na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu spalili fašnika i gradonačelniku vratili ključeve Grada.



"Kaj bumo s ključima kad nečemo više biti na vlasti, šteli smo vladati, al nam je of prethodnik ostavil premalo penez za naše potrebe, pa mu sad bumo vrnuli praznu blagajnu i gradske ključe pa nek si vlada kak god hoče", proglasio je sinoć na fašničkoj pozornici vođa fašničke hajdučije i predsjednik Nezavidno-ovisne sesvetske Republike Grada Zagreba, grof Fulir fon Trutt.


Pred oko stotinu tisuća slučajnih pojedinačnih posjetitelja ključeve izaslaniku gradonačelnika, pročelniku Gradskog ureda za kulturu Tediju Lušetiću  vratio je predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić, a potom je pročelnik ključeve predao Zagrebačkim mažoretkinjama koje će ih (valjda) vratiti samom gradonačelniku. 


Prije samog vraćanja ključeva neovisni sudac je po nalogu grofa Fon Trutta osudio fašnika za sva zlodjela koje je počinio u proteklom mandatu, a presuda je glasila: "Vužgite ga na lomači kak i Gupca". 


Egzekutori su s radošću izvršili osudu, te je siroti fašnik planul u samo nekoliko sekundi.  Neki su tvrdili da je fašnik žensko i vikali "Gledajte sad p**kin dim". 


Potom je nastalo općenarodno veselje za koje se pobrinuo Željko Grozaj (kvartet Gubec) sa svojim sastavom Slabo trijezni, a uz njihovu pjesmu i svirku se na trgu i zaplesalo.


Zagrebački fašnik je i ove godine organiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu u organizaciji KUD-a Prepuštovec, a predsjednik i glavni organizator Josip Lipar (grof fon Trutt), rekao je kako su ove godine na zagrebačkom fašniku nazočili i predstavnici Udruge europskih karnevalskih gradova, te će već naredne godine u Zagreb na ZAgrebački fašnik stići desetak europskih karnevalskih grupa.


"Želja je svih nas koji ovo organiziramo, te gradske uprave na čelu s gradonačelnikom da Grad Zagreb pozicioniramo velikim slovima  na karti eurospkih karnevalskih gradova. Jasno mi je da Zagreb nema neku veliku fašničku ili karnevalsku tradiciju kao primjerice Samobor ili Rijeka, ali mi je sad upravo počinjemo stvarati. Također, moja osobna je želja, ako uspijem u tome, dovesti te strane karnevalske grupe i u Sesvete, te napraviti pravu fašničku veselicu tu kod nas doma", izjavio je sinoć po završetku fašničkog događanja Lipar. 


Ono što je sigurno, u Sesvetama bi bilo daleko više gledatelja negoli u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account