Sječa šume u Sopnici: Država (ipak) funkcionira

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2020. 9:52:30
Sječa šume u Sopnici: Država (ipak) funkcionira

Foto: Mještanin Sesvetske Sopnice

Nakon što su mještani Sesvetske Sopnice digli veliku graju oko ilegalne sječe Sopničke šume koja se nalazi usred naselja, reagirale su institucije.



Nakon što su mještani Sesvetske Sopnice žestoko reagirali na ilegalnu sječu šume koja se nalazi usred njihova naselja, reagirale su i državne institucije. Naime, Sopnička je šuma predviđena kao park šuma u kojoj se može odvijati tek propisima određena djelatnost, a stoljetni hrastovi bi trebali biti očuvani. No, netko je bacio oko baš na te hrastove, ali i ostalo drvo, te odlučio srušiti vjerojatno cijelu šumu. A kada tu više ne bude šume, plan se lako promijeni i tko zna što se sve može tada dogoditi s tim prostorom. 


No, da ne odemo predaleko s nagađanjima, recimo da su usred dana proteklog utorka zabrujale motorke i počela bestidna ilegalna sječa. Javnost je o tome odmah obaviještena putem ovog medija, ali i svih društvenih mreža na što je potakla organizacija Zelene i plave Sesvete, te je doista veliki broj građana dijeljenjem fotografija i napisa i sječi napravio javni pritisak prema institucijama.


Na još su više napravili pojedini mještani Sopnice koji su nazivali sve relevantne institucije i tražili intervenciju.


Policija je odmah izašla na teren, no, kako je to uobičajeno, nisu zapazili ništa nelegalno. Ali građani su bili uporni. "Razgovarao sam s upraviteljem Uprave šuma Zagreb Damirom Miškulinom i nakon što sam mu objasnio o čemu se radi, rekao je da e to apsolutno ilegalno. Čak da se i u šumi koja je prostorno određena za park šumu i odvijaju neke aktivnosti, one se moraju obavljati u nazočnosti ili uz dozvolu stručnih službi šumarije što ovdje nije slučaj, rekao mi je upravitelj", govori nam mještanin Sesvetske Sopnice koji se podosta angažirao u ovom slučaju.


Slučaj je također prijavljen i državnom inspektoratu čiji su djelatnici izašli na teren. Tako je inspektorica pregledala teren i zaplijenila izvučene trupce kazavši mještanima da se ovdje radi o kriminalu, a ne legalnoj sječi. 


"Zanimljivo je u cijeloj priči da je uoči samog dolaska inspektorice sav rad u šumi prestao, a rušiteljsko društvo se razbježalo. Ako su imali papire i dozvole kojima su mahali policiji, zašto su  pobjegli pred inspektoricom i pitanje svih pitanja, kako su uopće doznali da inspektorica dolazi u kontrolu. Prema mom mišljenju očito je da je kriminal duboko ukorijenjen u nekim dijelovima našeg državnog aparata", nastavlja naš sugovornik kojemu za sada nećemo objaviti ime iako nije inzistirao na anonimnosti.


"Evo čak i njihov šumarski traktor za izvlačenje trupaca nema registracije iako je uredno dovezen cestom, dakle sudjeluje u prometu i trebao bi biti registriran. No, ako nešto s njime radiš ilegalno, bolje je platiti manju kaznu zbog neregistiranog vozila nego možebitnu puno veću zbog kriminalnih radnji", zaključuje naš sugovornik.


Srušeni trupci vrijednog hrasta su dakle, zaplijenjeni, društvo tajanstvenih drvosječa se razbježalo čime možemo biti zadovoljni jer se pokazalo, ako se građani uključe i iskoriste svoje zakonom propisano pravo, ali i obvezu građanskog djelovanja u društvu u cilju ukazivanja na nepravilnosti, država može odraditi svoj posao. 


Nadajmo se da je ovime barem malo usporena kriminalna aktivnost ilegalne sječe šuma, jer čini se da je ista ili slična ekipa operirala i po šumama okolice Dobrodola, Divjači i Grahovcu (Grovcu kako ju naziva domicilno stanovništvo), ali i drugim dijelovima Sesveta. 


No, da je tu priči kraj, sigurno da nije. Stoga građani i nadalje trebaju imati otvorene oči i reagirati kad zatreba. Pokazalo se da će država (ipak) reagirati, ali onda ako ju na to potaknu građani sami.


U video snimci mještana Sesvetske Sopnice pogledajte kako izgleda šuma nakon sječe.


Video: Mještanin Sesvetske Sopnice

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 16:17:41

Create Account