Slavi se Tijelovo, u Vugrovcu održana tradicionalna procesija središtem naselja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.6.2019. 12:48:26
Slavi se Tijelovo, u Vugrovcu održana tradicionalna procesija središtem naselja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Danas je Tijelovo. Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj, a u Vugrovcu tradicionalnom procesijom središtem naselja.



Tijelovo  se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan, a obilježava se svake godine na drugi dan odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Većinom su na Tijelovo svojstvene procesije oko crkve, a u Vugrovcu na Tijelovo procesija ide kroz naselje. Kreće od crkve glavnom ulicom Augusta Šenoe, potom skreće u ulicu Matije Gupca kroz dio Vugrovca koji se zove Kučanec (s "tvrdim" č), te se nakon kilometra i pol hodanja u povorci spušta Bregovitom natrag do crkve. Ovdje je uobičajeno da "Nebo" nose vugrovečki vatrogasci u svečanim uniformama. Ove je godine umjesto župnika vlč. Filipa Lucića pod Nebom hodao i kod postaja predvodio molitvu đakon Majk Rušec, rođeni Varaždinec, od djetinstva Vugrovčan koji će ove nedjelje u vugrovečkoj crkvi služiti Mladu misu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2024. 11:09:52

Create Account