Sretna vam nova Branimirova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.1.2018. 9:39:42
Sretna vam nova Branimirova

Foto: Sesvete danas

Na posljednjoj sjedenici Vijeća g.č. Sesvete održanoj u petak, zamjenik predsjednika Vijeća Dražen Markota, govoreći o nastavku projekta produžetka Branimirove izrekao je vijećnicima originalnu čestitku.


Projekt izgradnje sesvetske zaobilaznice službenog znanog kao produžetak Branimirove ulice čini se da bi u ovoj godini konačno mogao konkretnije zaživjeti. Stoga je zamjenik predsjednika sesvetskog Vijeća Dražen Markota u obraćanju nazočnima na sjednici, pun optimizma izrekao originalnu čestitku - sretna vam nova Branimirova, aludirajući na to da bi ove godine konačno mogli biti svjedoci konkretiziranja tog projekta.


No, koliko to konkretnije bi trebalo značiti? Na samom kraju godine posjetili smo s Markotom sadašnji završetak Branimirove u Brestju, dakle točke odakle bi spomenuta prometnica trebala nastaviti dalje oko Sesveta. 

"Zalažem se za to da možda krenemo, netko bi rekao, obrnutim redoslijedom, pa da gradnja krene od Varaždinske. Zašto? Pa jednostavno zato što smatram da bismo tu, službeno nazvanu treću fazu mogli prije riješiti negoli prvu. Naime, čini se da će tu biti mnogo manje imovinsko – pravnih problema koje bismo puno brže i lakše riješili, pa da ne gubimo vrijeme krenimo odmah s te točke graditi. Dok s radovima dođemo do današnje prve faze, imovinska pitanja vjerojatno će već biti riješena i tada bismo samo nastavili"; kazuje nam Markota pokazujući na kuću iza sebe na fotografiji koja je jedna od najvećih kamena spoticanja na trasi, zajedno s još nekoliko njih. 


"Ti su objekti predviđeni za rušenje, jer su sagrađeni na koridoru prometnice. Neki su sagrađeni prije negoli je sedamdesetih trasa ucrtana i morat će dobiti pravičnu tržišnu, a neki kasnije i još gtraje postupak legalizacije. Znademo da neće moći biti legalizirani, no radi se o, ajmo to tako nazvati, građevinsko – pravnom postupku i dok on traje, odnosno dok vlasnici zgrada ne dobiju odbijenicu legalizacije, ne možemo dalje.


Ja sam ipak za to da unatoč tome što su gradili nelegalno, dobiju određenu naknadu, jer godinama su ulagali, živjeli su tu i moramo ipak biti ljudi i pomoći im, ne smijemo o danas situairane obitelji napraviti beskućnike. Nadam se samo da taj postupak neće trajati predugo, pa ukoliko ne uspije nagodba, krećemo u potpupak izvlaštenja, no u tom slučaju vlasnik je najviše na gubitku", dodaje Markota. 



Dražen Markota pokazuje mjesto gdje će zaobilaznica biti spojena na sadašnji završetak Branimirove.



Ove je godine osigurano, čini se, konačno dovoljno novaca za otkup zemljišta u cijelosti, izradu sve potrebne tehničke dokumentacije i početak gradnje.


"Mi smo u HDZ-u na razini grada, vjerujem da su mnogi vaši čitatelji i Sesvećani to zapazili, podnijeli amadmane u visini devedesetak milijuna kuna, koje je gradonačelnik i prihvatio. Od tog iznosa čak 75 milijuna kuna odnosi se na izgradnju prometnice o kojoj danas govorimo. Ne želeći se hvaliti, ali mi u sesvetskom HDZ-u, predsjednik Ante Plazonić koji je ujedno i zastupnik  u gradskoj skupštini i ja "ugurali" smo Branimirovu u amandmane i upravo mi to daje pravo za takav optimizam. 


Pitate hoće li biti dovoljno novaca? Ma, vjerujte, novaca ima, ukoliko će biti potrebno bit će ga još. Samo trebamo pritiskati gradsku vlasti i službe koje odrađuju taj posao. Dobro vam je poznato da mi ne možemo odraditi taj posao, ali možemo "pritiskati" gradske službe i samog gradonačelnika, što predsjednik Kezerić i ja već radimo, a intenzivirat ćemo osobito ove godine, da se sav predviđeni novac utroši i da konačno više krenemo sa značajnijim ostvarenjem tog projekta, jer doista se više ne može trpjeti takva prometna ludnica u samom središtu Sesveta. 


Također predsjednik Kezerić i ja pokušat ćemo sastancima s vlasnicima nekretnina pomoći gradskim službama da biti efikasnije u rješavanju imovinsko pravnih pitanja kako bi što prije sve bilo riješeno", u dahu nam s puno žara priča Markota, jer, kako kaže, do sad je već uložio previše energije u to da bi se sa to izjalovilo.


"I sad me, naravno očekivao sam to, pitate hoćemo li početi graditi ove godine? Shvaćam i vašu novinarsku znatiželju kao i to da odgovor na to pitanje traže i građani Sesveta. Da nisam optimističan ne bih svima uputio takvu čestitku. Ja vjerujem da je to moguće, pogotovo ukoliko se prihvati ideja o početku gradnje od strane Varaždinske ulice. Tada bismo bili puno efikasniji i sve bismo mogli puno prije završiti.    Vjerujem da ćemo zajedničkim naporom do kraja godine uspjeti sve riješiti i da bi do kraja godine prva lopata u trasu buduće sesvetske zaobilaznice mogla biti zapiknuta. Stoga, još jednom – Sretna vam Nova Branimirova!", zaključuje naš razgovor o toj budućoj sesvetskoj prometnoj žili kucavici zamjenik predsjednika sesvetskog Vijeća Dražen Markota.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account