Što je to gorjelo kod Sljemenovih silosa?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2019. 22:40:04
Što je to gorjelo kod Sljemenovih silosa?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U petak oko 19 sati uznemireni građani informirali su nas o "požaru" u krugu silosa.



Gusti crni dim nadvio se u predvečerje ovog petka, 24. svibnja nad Sesvete. Nekoliko uznemirenih građana uputilo nam je upit o čemu se radi? Jedna od njih čitateljica rekla je da i inače ima respiratornih problema, pa joj je ovo neizdrživo i mora se zatvoriti u kuću. 


Tragom toga krenuli smo prema Sljemenovim silosima kamo nas je naveo jedan čitatelj i već iz daljine vidjeli smo gusti crni dim vrlo reskog, zagušljivog mirisa ili smrada koji je podsjećao na izgorjelu plastiku ili gumu. Pitali smo se što gori?


Dim nas je navodio do dijela gdje smo otkrili "požar", a ustvari radilo se tek o spaljivanju nečega. Ali kakvom spaljivanju, jer vatra je bila prava lomača iz koje je sukljala ogromna količina gustog crnog dima. Obzirom da se radi o industrijskom kompleksu u koji nemamo pravo ulaska, s vanjske strane ograde snimili smo što se događa. 


Ljudi u kompleksu nešto su spaljivali. To nešto je proizvodilo nesnosan smrad. Nismo baš sigurni da se radilo o nekoj legalnoj radnji, jer koliko nam se čini, otpad se na otvorenom ne smije spaljivati, pogotovo ne ovakav koji može negativno utjecati na zdravstveno stanje okolnih mještana. U svemu tome zanimljivo je da je spaljivanje nadgledao i zaštitar koji bi valjda trebao čuvati taj kompleks. 


U vrijeme kada se od građana traži odvajanje otpada, što je za svaku pohvalu i očekuje se sustavno rješenje njegovim gospodarenjem, ovakav čin baš i nije najbolja poruka građanima. 


Malo nakon što smo uspjeli napraviti nekoliko fotografija stigla je policija nakon čega je ubrzo spaljivanje prestalo. Vjerujemo da su imali i daljnja postupanja, no to inonako više nije bitno. Važno je naglasiti da su se građani očito organizirali, jer ponovimo, primili smo više poziva kojima su uznemireni građani zbog količine smrdljivog dima u zraku predmijevali požar, a to znači da bi i u buduće mnogi tako reagirali. 


To je pak ona dobra poruka o građanskoj angažiranosti u ovakvim, ali i mnogim drugim situacijama, jer čini se da nisu spaljivači kod silosa bez razloga izabrali petak predvečer za spaljivanje, računajući valjda da tada službe koji bi im to mogle priječiti ne rade, ali zato su građani bili aktivni i sve im pohvale na tome. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account