Stolarija Vouk iz Sesveta, najstariji stolarski obrt u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.3.2019. 11:03:37
Stolarija Vouk iz Sesveta, najstariji stolarski obrt u Hrvatskoj

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Koji dan prije objave ovog članka obrt Zvonka Vouka obilježio je 93 godine osnutka i djelovanja kroz tri generacije.



Tradicija stolarije Vouk, jednog od najstarijih obrta ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj počela je 1926. godine s Antunom Voukom. Posao je nastavio sin Dragutin, a 1947. usporedno sa stolarijom u Zagrebu, otvara obrtničku radionicu u Križevcima. Sadašnji nositelj obrta je njegov sin Zvonko, dakle Antunov unuk, koji je stolariju preuzeo 1990. godine.


Stolarija Vouk proizvodi unikatni namještaj po narudžbi za zdravo spavanje i udoban odmor posebno visoke kvalitete. Najbolji promotori, kako navodi Zvonko Vouk, zadovoljni su kupci.  "U naše proizvode unosimo najnovija tehnološka i znanstvena istraživanja o sjedenju, ležanju i spavanju. Sve proizvode izrađujemo od prirodnih materijala kao što su drvo, kokos, pamuk, lan i sl. u kombinaciji s oprugama. Za presvlaku, pak, koristimo tkanine za tapeciranje i druge materijale, među ostalim, umjetnu i pravu kožu prema želji kupca", kazuje nam Vouk.


Posebno je ponosan na najviše ocjene za kvalitetu koje je njegovom obrtu dodijelio Zavod za istraživanje u drvnoj industriji pri Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegova krevetna konstrukcija je uvrštena i u sveučilišni udžbenik “Krevet i zdravlje” profesora Grpca.


“Cijeli život stolarstvo mi je hobi, a otkad sam obrtnik, ono mi je uz to i posao. Svaka daska je unikat, a ako to imaš sposobnost vidjeti, onda vidiš najljepše slike prirode. Još kao dijete sam izrađivao male stolce i uživao se igrati drvom. To je jedan od najplemenitijih materijala s kojima čovjek može raditi”, kaže majstor Zvonko i dodaje kako najviše voli raditi komplicirane stvari jer je to dodatni izazov.


Osim mnogih kupaca iznimnu kvalitetu i dobar rad prepoznale su i određene institucije, pa je tako Zvonku Vouku 2016. godine u povodu proslave Dana Grada, dodijeljena Medalja Grada Zagreba, iste godine Udruženje obrtnika Sesvete dodjeljuje Stolariji Vouk zlatnu plaketu za 90 godina neprekidnog rada, a 2017. godine Obrtnička komora Zagreb dodjeljuje priznanje za najstariji obrt.


U svojoj kući i Kraljevečkim Novakima gdje je prijemni ured za stranke Zvonko Vouk ponosno pokazuje i malu zbirku starih ručnih stolarskih alata koje su osnivač stolarije, njegov djed Antun i njegov otac Dragutin koristili u izradi namještaja od osnutka radionice do 1965. godine, kada se polako prelazi na suvremenije alate i strojeve, pa do današnjih suvremenih mašina.


"Ja ću još neko vrijeme sigurno raditi, no polako se počinjem pitati hoće li tko i kada naslijediti ovaj obrt", završava naš razgovor Zvonko Vouk  koji će kako kaže dok ga zdravlje služi, zadovoljnim kupcima isporučivati krevete s certifikatom zdravog spavanja, kauče, dvosjede, trosjede i drugi namještaj po želji zadovoljnog kupca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2024. 13:45:36

Create Account