Street workout izgradit će se i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.4.2018. 10:07:06
Street workout izgradit će se i u Sesvetama

Foto: Ilustracija

Tijekom ovog proljeća nekoliko nam je čitatelja postavljalo upite zašto na sesvetskom području nigdje nema street workout vježbališta, no plan je napravljen i od ove godine kreće njihovo postavljanje. 


Ideja o potrebi urbane tjelesne aktivnosti u svijetu uopće više nije tako nova, no u našoj zemlji jest relativna novost, pa je tako, primjerice u Zagrebu prvo vježbalište postavljeno prije nekoliko godina, a sada ih već ima desetak.


Što je to street workout? Evo što o tome kaže Wikipedija:

Street workout je vrsta treninga, sportske discipline i vještine koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i akrobatike. Ova aktivnost okuplja sve veći broj članova, pa su tako sportaši koji se bave 'uličnim vježbanjem' osnovali i Hrvatski street workout savez s ciljem povezivanja i razmjene iskustava s kolegama koji se također ovime bave. U Hrvatskoj trenutno postoji 11 street workout klubova s više od 100 000 članova. Među velikim prednostima ove aktivnosti je njena besplatnost, te činjenica da se treninzi odvijaju u prirodi na otvorenom, neovisno o vremenskim uvjetima.


Cijela priča o Street workoutu krenula je iz Amerike gdje se sličan program nazivao još i Ghetto Workout, Gymbarr, Kalistenika, ekstremni bodyweight i sl. dok se u hrvatskoj prvi put pojavio ranih 2010-ih, te od tada svaki dan uzima sve većeg maha kako među mladima tako i među starijim vježbačima.


Street workout uskoro i u Sesvetama

Prema planu sesvetskih komunalnih aktivnosti, radi se na tri takva vježbališta. Tako će u ovoj godini street workout biti napravljen u Starom Brestju, na dijelu ulice Emanuela Vidovića gdje će ulično vježbalište (ili u ogirinalu street workout) biti izgrađeno zajedno s igralištem za obojku na pijesku, te atletskom stazom. Za taj projekt uključujući i krajobrazno uređivanje u sesvetskom komunalnom budžetu rezervirano je 900 tisuća kuna.


Isto takvo vježalište bit će napravljeno i u Sesvetskoj Sopnici, Sopnička 66, kod društvenog doma gdje će uz dječje igralište biti postavljeno i vježbalište. Za ovu je namjenu osigurano 370 tisuća kuna.


Street workout izgradit će se i u Sesvetskom Kraljevcu, ali ne ove godine. Za ovu je godinu predviđena izrada glavnog projekta vježbališta za što je osigurano 29.700,00 kuna novca gradske četvrti Sesvete, a  bit će izgrađeno vjerojatno naredne godine. 


Zacijelo će biti potrebe za vježbalištima i u drugim dijelovima Sesveta, pa vjerujemo da će zainteresirani mjesni odbori, u kojima postoji potreba za time,  pokrenuti postupak izgradnje vježbališta i na njihovom području.   


  


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2024. 13:05:53

Create Account