Sve je manje alkoholiziranih vozača, Sesvećani gotovo uzorni

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.2.2021. 12:43:17
Sve je manje alkoholiziranih vozača, Sesvećani gotovo uzorni

Foto: PUZ

Policija je objavila podatke o protekloj vikend akciji nadzora prometa iz čega je vidljiv pad broja alkoholiziranih vozača.



Na cjelokupnom području zagrebačke policije polako pada broj zaustavljenih vozača pod utjecajem alkohola, a osobito je to zamjetno na sesvetskom području. Kroz vikend policija je zaustavila tek trojicu vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija iznosila je 1,28 promila. No, ono što je zamjetnije i koji su prekršaji u porastu jest broj zaustavljenih vozača koji su vozili pod zabranom upravljanja, a na području Sesveta trojica.


Dakle, evidentno je da vozači koji su zbog raznih prekršaja dobili kaznu zabrane upravljanja vozilima na određeno vrijeme, tu kaznu uglavnom ne poštuju.


Što se tiče cjelokupnog područja zagrebačke policije podaci su slijedeći kako ih je objavila policija:


U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 984 prometna prekršaja, od čega 48 prekršaja vozača s alkoholom, 404 prekršaja nepropisne brzine, 97 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 62 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam prekršaja upravljana pod zabranom, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 349 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:


U nedjelju, 14. veljače 2021. godine oko 3.10 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ljubljanskom avenijom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena mu je koncentracija od 2,32 g/kg alkohola u organizmu zbog čega je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na Prekršajni sud.

 

Istog dana oko 4 sata, 30-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka desnom prometnom trakom zapadnog kolnika Mosta Mladosti i kružnog toka prometa Zapruđe u smjeru juga, za vrijeme dok je u krvi imala 1,46. g/kg alkohola. Dolaskom do raskrižja s prilaznim kolnikom Ulica Damira Tomljanovića Gavrana skrivila je prometnu nesreću. Vozačica je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćena na Prekršajni sud.


Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, dvije su osobe odbile testiranje na droge.

 

Od 48 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod šest vozača (12,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je šest mladih vozača (12,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

                                                  

Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.8.2022. 15:34:37

Create Account