Svečanost popevki i kravaice "Kaj" održana je u nedjelju popodne u Blaguši.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2021. 12:22:32
 Svečanost popevki i kravaice "Kaj" održana je u nedjelju popodne u Blaguši.

Foto:

Eko etno udruga Prigorske sem gore list iz Blaguše organizirala je zanimljivu manifestaciju isto tako zanimljivog naziva: Svečanost popevki i kravaice "Kaj" - da se ne pozabi, još zanimljivije skračenice SPIKKAJ - da se ne pozabi.



"Odlučili smo pokušati ponuditi starinsko događanje u novom ruhu u ovom našem dijelu Prigorja, prije svega želeći očuvati našu tradicionalnu kravaicu kako ju mi u Prigorju zovemo, odnosno tejnku gibanicu, lopar ili peru, kako bi ju negdje drugdje nazivali, ali  pomalo drugačije i spremali", govori nam glavni organizator Ivan Levak inače predsjednik Eko etno udruge Prigorske sem gore list, koja ovakvim akcijama, ali i svojim zborom uvelike doprinosi očuvanju prigorske tradicije u pjesmi i drugim etno sadržajima.


Organizaciji su se pridružili Mjesni odbor Blaguša, DVD Blaguša, HPD Blagus i KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca koji je izveo više tradicionalnih napjeva, kao i zbor udruge organizatora, da bi zajednički na kraju programa izveli prigorsku himnu Prigorske sem gore list. 


"Posebno smo svi zahvalni našim ženama, ženama Blaguše koje su bile važan dio ove organizacije, pripremile, ukrasile, spekle kravaice onako kako su učile od svojih baka, a danas su i one već bake", zaključuje Levak. 


Za svaki slučaj, da ne sfali kravaice, dodatne količine je na mjestu događanja pekao sveprisutni sesvetski slastičar Darko Židak.


Uoči programa ispred vatrogasnog doma, kod križa na Kamenjaku održana je misa koju je predvodio novi kašinski župnik vlč. Ivan Senjak uz pjevanje vugrovečkog župnog zbora pod ravnanjem prof. Viktora Brezka, te u nazočnosti vugrovečkog župnika vlč. Filipa Lucića. Nakon programa župnik Senjak blagoslovio je kravaice, a stotinjak nazočnih, jer organizator zbog epidemijskih razloga nije želio veće okupljanje, okrijepilo se  domaćom kapljicom prigorskih vinara.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account