U četvrtak policija nadzire pravilan prijevoz djece u automobilima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.11.2017. 14:15:55
U četvrtak policija nadzire pravilan prijevoz djece u automobilima

Foto: Ilustracija

U prometu djeca često nepotrebno stradavaju, jer nisu pravilno smještena i osigurana, navodi policija.


Da su djeca pravilno smještena u osobna vozila imala bi puno veću priliku za preživljenje ili smanjenje ozljeda prilikom prometnih incidenata, kažu stručnjaci.

U prilog toj tvrdnji ide i nedavna strašna prometna nesreća i obiteljska tragedija na području Dalmacije gdje su u teškom incidentu roditelji (stranci) poginuli, a malo djete je preživjelo zahvaljujući pravilnom smještaju u dječju sjedalicu. 


Prema statistici, najčešće djeca stradaju na kratkim relacijama vožnje. Pojedini roditelji lakonski u mislima "ma idemo samo tu do vrtića", griješe jer upravo pred ciljem, kako god on bio blizu, možemo doživjeti nesreću. 


Stoga policija ovom preventivnom akcijom u kojoj ne želi nikoka kazniti, nego upravo njenom javnom objavom i najavom potaknuti roditelje na razmišljanje o pravilnom smještaju djece u vozilo, ima za cilj podizanje sigurnosti najmlađih sudionika u prometu. 


Stoga će sutra tijekom većeg dijela dana policija posebno pozorno kotrolirati upravo smještaj djece u vozilima. Ona manja obavezno u sjedalicama, a ona veća do 15. godine života obvezno na stražnjem sjedalu vezana pojasem. 

Uz dječje sjedalice kontrolirat će se i vezanost svih putnika u vozilu, te nepropisno korištenje mobitela u vožnji.


Iz policije pozivaju na poštivanje prometnih propisa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.2.2024. 11:17:42

Create Account