U Hrvatskoj uskoro zabranjene petarde?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.1.2020. 12:54:58
U Hrvatskoj uskoro zabranjene petarde?

Foto: Youtube screenshot

MUP je u izradi prijedloga novog zakona kojim će biti zabranjena prodaja i upotreba petardi.



Ministarstvo unutarnjih poslova prekjučer, u srijedu je otvorilo savjetovanje za zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja, a što je u medijima objavljeno danas.


Razlog je, kako navodi MUP, sustavno kršenje dosadašnjih zakonskih odredbi o prodaji i upotrebi petardi i sličnih zabavnih eksplozivnih naprava, a na štetu, najčešće djece i maloljetnika, te životinja. 


"Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona kojima su uređena pitanja prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe.


Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece", navodi se uz ostalo u priopćenju MUP-a, te pozivaju građane da do 2. veljače sudjeluju u javnom savjetovanju putem aplikacije e-savjetovanja, te iznesu svoje primjedbe i prijedloge na nacrt prijedloga izmjene zakona koji regulira ovu tematiku.


Link putem kojeg zainteresirani mogu pročitati prijedlog izmjena zakona s prostorom za komentar je ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.1.2022. 13:58:54

Create Account