U Muzeju Prigorja Pozdrav iz Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2018. 23:27:33
U Muzeju Prigorja Pozdrav iz Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vrlo zanimljivo i za naš kraj značajno istraživanje proveli su u sesvetskom muzeju, a rezultiralo je jednom, za našu bližu povijest od stotinjak godina, mnogima korisnom publikacijom o povijesti sesvetskog i prigorskog života gledanog kroz razglednice i dopisnice.


Publikacija najprimjerenijeg naziva, jer proizlazi iz razglednica i dopisnica, 'Pozdrav iz Sesveta', posvećena je povijesnom i etnografskom istraživanju sesvetskih i prigorskih razglednica i dopisnica te je izuzetno značajna i važna za kulturnu i povijesnu baštinu Sesveta i Sesvetskog Prigorja, što je čini jedinstvenim izdanjem, rečeno je između ostalog na predstavljanju publikacije održanom u ponedjeljak u prostorijama muzeja.


Autorica tiskovine, etnologinja muzeja Jagoda Vondraček Mesar, viša kustosica muzeja, posebno je istaknula kako je moguće iz starih razglednica i dopisnica iskonstruirati cijeli tijek negdašnjeg života, što je u pojedinim zanimljivim pričicama i učinjeno. Tako će čitatelj doznati mnogo zanimljivih štikleca iz relativno bliskog života Sesveta i pojedinih prigorskih naselja.


Jedan od troje promotora knjižice, Ivan Babić, voditelj knjižnice Sesvete, kazao je kako zacijelo tvorci tih razglednica i dopisnica nisu niti sanjali da će njihov biznis, na čemu su zaradili, jednog dana uz pomoć mnogih znanih i neznanih pisaca tih "šarenih ili jednobojnih kartončića" završiti u muzejima i knjižnicama pričajući priče o životima svojih pisaca, ali i naseljima iz kojih su ih slali.


Promotorica Jasminka Pizzitola, učiteljica razredne nastave Osnovne škole „Luka“ zahvalila je autorici i muzeju u cijelosti na povijesnoj građi ovih prostora koju će mnogi učitelji koristiti tumačeći učenicima mnoge zanimljivosti s područja na kojem žive.


Treći promotor Ivan Pavličić ustvari kolekcionar iz svog je kutka predočio pogled na ovo muzejsko izdanje koje će čitateljima ponuditi zanimljiv izbor razglednica i dopisnica s tumačenjem njihova trenutka, kao i života pojedinih potpisnika objavljenih razglednica i dopisnica.


Zanimljivost promocije bila je i nazočnost unuke jednog od likova pričica iz publikacije, danas već vremešna stanovnica Sesveta, donatorica dijela građe ove tiskovine


Jedina primjedba promotora Babića odnosila se na nakladu ove doista vrijedne publikacije za koju se vidi da je uloženo mnogo truda autorice i njenih suradnika, a koja iznosi tek 180 primjeraka. Stoga, kako reče, želimo li snažnije predočiti današnjim žiteljima ovih prostora našu prošlost, moramo naći mogućnosti da ovakvo vrijedno djelo dođe do što više znatiželjnih ruku i očiju. Stoga je zatražio od financijera da ipak malo više odriješe "kesu". Inače, realizaciju publikacije financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account