U plan izgradnje novih biciklističkih staza uključila se OŠ Sesvetska Sela

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.4.2021. 9:43:57
U plan izgradnje novih biciklističkih staza uključila se OŠ Sesvetska Sela

Foto:

Prijedlog izrade idejnog projekta izgradnje biciklističkih staza i Zahtjev za izgradnju, iscrtavanje i uređenje poligona za učenje prometnih pravila biciklizma u prostoru OŠ Sesvetska Sela, jedan je od za društvenu zajednicu vrlo vrijednih projekata te škole.




OŠ Sesvetska Sela u svojim izvannastavnim aktivnostima ima i jednu naziva Promet kojom učenike petih razreda poučavaju sigurnoj vožnji biciklom. Ideja je tu aktivnost razviti u jedan snažni projekt koji bi u suradnji s G.Č. Sesvete razvili mrežu biciklističkih staza za sada oko središta Sesveta i ove škole. 


O toj ideji piše profesorica Zrinka Jurić Avmedoski:


Škola smo na vrhu naselja Sesvetska Sela, do koje od najudaljenijih ulica našeg upisnog područja ima i do 3 km. Zbog takvih udaljenosti za učenike razredne nastave organiziran je prijevoz školskim autobusom. Neka djeca pješice dolaze, neka autobusom redovne linije, dok mnoge dovoze automobilima. Ipak, ono što odmah primijetite pred ulazom u školu su bicikli. Tu su i u zimskim mjesecima, a čim vrijeme postane topline, na školskom parkiralištu za bicikle postaje gužva, pa učenici traže i alternativna parkirališta ispred škole.


Biciklističkih staza nema, a ulice su prometne. 


Postoji izvannastavna aktivnost "Promet", za učenike 5ih razreda, na kojoj uče biciklistička pravila, ali problem je što premali broj učenika prolazi tu edukaciju (do 20).

Naši učenici koji biciklom dolaze u školu nedovoljno znaju o prometnim pravilima, a bicikl voze pločnikom, ili još opasnije kolnikom, budući da ne postoji niti jedna biciklistička staza na našem upisnom području.


Naša škola ima veliko, ograđenom školsko igralište, s tri spojena školska igrališta i zelenom, uređenom površinom s obje strane igrališta. Dovoljno veliko da se na donjem dijelu igrališta izgradi iscrta i uredi poligon za učenje prometnih pravila biciklizma.

Škola sigurne vožnje bicikla, bila bi okosnica našeg projekta "Biciklom u školu". Provodila bi se s učenicima 3. i 5.og razreda, a završavala bi uz suradnju s MUP-om, polaganjem vozačkog ispita na poligonu.

Na školskom bi poligonu obuku prolazili i učenici drugih zainteresiranih škola.

Organizirali bismo natjecanje - školsku ligu, s ciljem postati centar edukacije - Škola sigurnog bicikliranja.


U suradnji s Vijećem gradske četvrti Sesvete, trasirali bismo i iscrtali biciklističke staze u našem upisnom području, do naše škole, trasirali i iscrtali biciklističku stazu uz planiranu kružnu šetnicu: Varaždinska - Glavna - Sesvetska - Bjelovarska, te trasirali i iscrtali i iscrtali biciklističke staze do OŠ Sesvete. Jednu koja bi spajala školu s Bjelovarskom, i drugu koja bi spajala školu s Varaždinskom ulicom.


Do izgradnje naše škole (prije 12 god.) OŠ Sesvete pokrivala je cijelo naše upisno područje. Učenici OŠ Sesvete pohađaju  neke vannastavne aktivnosti koje se održavaju u našoj školi (npr. plesnu skupinu i stolni tenis), dok neki naši učenici pohađaju Glazbenu školu koja je smještena u zgradi OŠ Sesvete.

Učenici obje naše škole koji treniraju nogomet polaznici su Sportskog centra Sava, koji se nalazi na Varaždinskoj cesti. Kružna staza biciklističke staze olakšala bi svim tim dječacima odlazak na treninge, pogotovo stoga što ionako mnogi od njih na treninge odlaze samostalno biciklom, vozeći po vrlo opasnoj Varaždinskoj cesti.


U našoj školskoj dvorani trenira se rekreativno košarka i nogomet za odrasle. Polaznici su Sesvećani koji uglavnom dolaze automobilima, što bi se također moglo promijeniti trasiranjem biciklističkih staza.


Nadajmo se da će ove izvrsne ideje i planovi koji dolaze iz ove sesvetske škole potaknuti snažnije planiranje, ali  ostvarivanje ideje o povećanju ekološki i zdravstveno prijateljske mobilnosti u Sesvetama. 


Dodajmo da su na kartama i na naslovnici i ovdje ispod teksta ucrtane trase željenih biciklističkih staza za koje se zalažu u OŠ Sesvetska Sela.




Create Account