U Sesvetskom Kraljevcu gradit će se dječji vrtić (konačno)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.10.2017. 15:21:27
U Sesvetskom Kraljevcu gradit će se dječji vrtić (konačno)

Foto: Autori projekta

Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavili su  rezultate za javni, opći,  Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec.


Na natječaj koji je trajao od 1. lipnja 2017. do 15. rujna 2017.  Udruženju hrvatskih arhitekata regularno je zaprimljeno 56 radova.  


Ocjenjivački sud u sastavu: Željko Oluić, dipl.ing.arh, predsjednik Ocjenjivačkog suda; Vanda Ritz, dipl.ing.građ., dopredsjednica Ocjenjivačkog suda; Iva Frank, dipl.ing.arh.; Idis Turato, dipl.ing.arh.; Tomislav Vreš, dipl.ing.arh.; Vedran Jukić, dipl.ing.arh., zamjenik člana OS-a; te stručna savjetnica OS-a za predškolski odgoj Bosiljka Devernay, na 8. sjednici održanoj 12. listopada 2017. donio je odluku o pobjednicima i najboljim radovima. 


Prvu nagradu osvojili su mladi arhitekti Luka Bekavac i Antun Stahor, koji su tek lani otvorili svoji arhitektonski ured, a u izradi ovog pobjedničkog rješenja, koji će nadajmo se osvanuti i u stvarnosti, prisružila im je njihova kolegica Sanja Borisavljević. 

Za pobjedu na natječaju osvojili su 88 tisuća kuna neto.

 

Izdizanje ovog projekta iznad ostalih je upravo to – izdizanje. Naime, mladi arhitekli odlučili su malo izdići cijeli kompleks vrtića  iznad okolne sredine u cilju povećanja sigurnosti djece, te za njihovo skrivanje od pogleda s javnih prometnih površina. 



O tom se vrtiću priča i piše već više od 20 godina, no nikako da se realizira. Višekratno su se mnoge "sesvetske Vlade" zauzimale za gradnju vrtića, no, ako uspijemo zapamtiti ono što već neko vrijeme uporno pišemo, sesvetska vlast i njihovi predstavnici imaju moć u svojim rukama možda tek nešto veću negoli su imali negdašnje mjesne zajednice koje su bile pravne osobe, tada nam je jasno da se iole krupniji zahvat u našoj gradskoj četvrti jednostavno ne može realizirati bez volje i blagoslova vrlo uskog kruga vodstva Grada.


No, prošla je vlast ipak uspjela nekako ugurati Kraljevečki vrtić u plan gradnje, koja je planirala deset vrtičkih grupa, po 5 jasličkih i pet većih. No, prošli predsjednik vijeća g.č. Sesvete, Dražen Markota uspio je zacijelo samo njemu znanim načinom, odbrovoljiti gradsku administraciju, tako da će se, čini se ipak graditi veći vrtić kapaciteta ukupno 14 vrtičkih grupa.


Hoće li vrtić izgledati baš tako kako su ga zamislili arhitekti, ostaje da se vidi. Naime, po iskustvu znademo da se uvijek kod nas nešto u zadnji tren promijeni, no ostajmo u uvjerenju da će ovaj izuzetno zanimljiv i suvremen projekt i zaživjeti kako je zamišljen.


Nakon ovoga slijedi raspisivanje javne nabave za projektnu dokumentaciju i izvođenje radova s ishođenjem onih svih potrebnih papira potrebnih za gradnju objekta. 


Planirana cijena izgradnje vrtića iznosi 24 milijuna kuna bez PDV-a. 


U svakom slučaju Kraljevečki budući roditelji imaju razloga za radost, barem što se budućeg vrtića tiče.  


Create Account